Spíte špatně? Zkuste vyměnit matraci!

 Spíte špatně? Zkuste vyměnit matraci!
15.12.2014 12:08

Zdravý spánek bohužel bývá často podceňován. Vady páteře a bolesti hlavy je však vcelku těžké napravovat, a proto bychom měli výběru našeho lůžka věnovat pozornost.

Výběr dobré matrace doprovází spousta kritérií. V první řadě je třeba pohlížet na komfort a materiály. Přitom se většina lidí věnuje kvalitě svého spaní až tehdy, kdy má problémy se zády nebo krční páteří, což je však chyba. Naše tělo ve spánku prochází regenerací a svaly odpočívají. Spánek by měl být tudíž do nejlepší a nejpohodlnější.

Je vcelku jasné, že stará a proleželá matrace nebude vašemu tělu plně vyhovovat. Postupem času máme také jiné potřeby a nároky na spánek, proto není vhodné spát na jedné matraci patnáct let. Jak ale vybrat nejvhodnější matraci, která bude odpovídat všem kritériím? Je třeba se zaměřit na věk, potřeby uživatele, vhodné materiály i tuhost matrace.

Říkáte si, že je pořízení kvalitní matrace drahou záležitostí? U mnoha prodejců dnes již seženete výhodnou nabídku matrací 1+1 zdarma, díky které získáte za dobrou cenu.

Jak zvolit správnou tuhost matrace

Každé tělo potřebuje jinou tuhost matrace. Proto budete vybírat jinak matraci pro děti a jinak pro seniory. Většina prodejců matrace nabízí matrace ve třech základních skupinách tuhosti: měkká, univerzální a tuhá. Tato tvrdost je dána tím, jaké jsou v matracích použité materiály. Pro tužší mohou být použity například kokosové desky a pro měkčí latex. Obecně je možné říct, že tvrdší matrace jsou vhodné pro mladší uživatele, zatímco seniorům bude lepší pořídit měkčí povrch.

Oblast beder se v žádném případě nesmí neúměrně propadat vůči tělu a povrch by se měl propadnout pouze tam, kde na něj zatlačíte. Na správné matraci budete mít páteř v rovině. Většina kvalitních českých matrací je proto rozdělena na tak zvané zóny tuhosti podle váhy jednotlivých partií těla. Pokud si nejste jistí, kterou matraci zvolit, můžete se rozhodnout pro tak zvané partnerské matrace, které na obou svých stranách nabízejí odlišnou tuhost.

Jaké jsou typy matrací?

V dnešní době již seženeme mnoho matrací z kvalitních materiálů. Starému molitanu již odzvonilo a na trhu se objevují jiné pěny s lepšími vlastnostmi. Jedná se zejména o polyuretan, který je kombinován s dalšími materiály, což vtiskne výsledným produktům jedinečný charakter. Mezi nejoblíbenější dnes patří paměťová pěna, tatíčkové matrace nebo matrace z latexu. A proč jsou vlastně tak oblíbené?

  • Matrace z paměťové pěny

Paměťová pěna je materiál, který umožňuje dobré odpařování vlhkosti. Tyto matrace jsou proto velmi hygienické. Viscoelastická polyuretanová pěna reaguje nejen na dotyk, ale také na teplotu lidského těla. Dokáže tak kopírovat linie páteře. Matrace z paměťové pěny jsou také vhodné pro alergiky, neboť jsou nehostinné pro roztoče.

  • Taštičkové matrace

Kvalitní PUR pěna ve spojení s kvalitními pružinami tvoří základ pro komfortní taštičkou matrace. Tyto matrace se vyznačují tím, že jsou jednotlivé pružiny zašité v látkovém obalu. I tyto matrace jsou rozložené do zón, a to díky různým průměrům pružin. Taštičkové matrace jsou velice vzdušné, dobře odvádějí vlhkost a odolávají roztočům a bakteriím.

  • Matrace z latexu

Latex je přírodní materiál, získávaný z mléčnic některých stromů, jako je například kaučukovník. Proto mají matrace z latexu elastické vlastnosti, díky kterým je zajištěno dokonalé kopírování těla a dobrý odvod vlhkosti. Životnost latexových matrací je delší a jsou oproti jiným pěnám odolnější.

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 35 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Spíte špatně? Zkuste vyměnit matraci!