3 skvělé tipy na útulný a prosluněný obývací pokoj

3 skvělé tipy na útulný a prosluněný obývací pokoj
24.09.2014 12:08

Jen si to představte. Pohodlně se usadíte na pohovku, uvaříte si horký čaj, nachystáte deku, k ruce si připravíte svou milovanou knihu nebo zapnete oblíbený seriál. Jen vy, naprostý klid a harmonie a hlavně ničím nerušený odpočinek. Tak přesně takhle se můžete cítit ve svém budoucím obývacím pokoji, když správně vymalujete. Že to zní divně? Kdepak. Barvy totiž působí na naši psychiku mnohem více, než vůbec tušíme. Jak tedy správně vymalovat obývací pokoj, abychom se v něm cítili dobře? Dozvíte se právě teď!

Než vám prozradíme ony tři tajemné tipy, jak barevně zútulnit obývací pokoj, vytvoříme si základní souhrn pravidel, pracovním názvem jednoduše "tahák", pro správnou výmalbu stěn. Barvy totiž dokáží prostor zvětšit, zmenšit, zkrátit, prodloužit a nás při tom podvědomě buď uklidňovat, nebo naopak nabíjet energií a v horším případě vyloženě znepokojovat.


Jak vybrat výmalbu a obývací sestavy 5 pravidel pro útulnou výmalbu:

  • na velké plochy, strop a volte nejlépe neutrální barvy
  • výrazné barvy volte pro malé plochy, předměty a doplňky
  • tmavé barvy prostor uzavírají a zmenšují
  • barvy nejvíce zastoupené v přírodě působí dlouhodobě pozitivně na naši psychiku
  • kombinujte nanejvýš dvě až tři barvy

TIP č. 1: Zvolte teplé, nebo studené tóny

Než zvolíte jeden ze dvou základních tónů barev, položte si otázku, jak se vlastně chcete v novém obývacím pokoji cítit. Pokud jej využíváte převážně k relaxaci, odpočinku, ke čtení a poklidnému posezení s rodinou, měli byste volit spíše chladnější odstíny barev, které přirozeně uklidňují a podporují soustředění. Studené barvy jsou hojně zastoupeny v přírodě, řadí se do nich především zelené, modrá, ale také šedá.

Obývací sestavy v kombinaci s přírodní zelenou Obývací sestavy v kombinaci s ryze přírodní zelenou působí uklidňujícím dojmem

Pokud naopak plánujete obývací pokoj využívat poněkud "akčněji", například k pořádání oslav či přátelských posezení, zvolte teplejší tóny barev. Například žluté odstíny vyvolají dojem prostorné, teplé a prosluněné místnosti, jsou tedy ideální do obývacích pokojů s okny směřujícími na sever, ale nehodí se naopak do příliš přehřátých a slunných prostor.

Pro ještě útulnější obývací pokoj a vůbec celé bydlení si domů pořiďte podlahové vytápění, díky kterému navíc výrazně ušetříte na nákladech za energie!

TIP č. 2: Neřiďte se striktně módními trendy

Letos v obývácích prostě frčí fialová, volba je tudíž jasná! Kdepak. Není dobré se striktně řídit aktuálními módními trendy a už vůbec ne chvilkovými výstřelky. Ty jsou totiž většinou stejně pouhým marketingovým trikem. Při výběru barevných kombinací se řiďte především vlastním vkusem a pocitem. V nové místnosti se musíte cítit pohodlně a příjemně. Volte spíše střídméneutrální a nadčasové kombinace, které budou v interiéru působit o mnoho lépe a vkusněji než ony chvilkové výstřelky.

TIP č 3: Neutopte originalitu v záplavě zbytečného nábytku

Na velké a mohutné kusy nábytku se dnes už příliš nehraje, zvláště v obývacích pokojích. Při výběru nové obývací sestavy vsaďte znovu na jednoduchost a spíše minimalismus. Při výběru nábytku ovšem dejte opět pozor na zrádný optický efekt. Větší svislé plochy prostor uzavírají a změnšují, měly by být proto spíše světlé a pokud možno co nejméně vyčnívající do prostoru.


A jaké odstíny barev byste do svého budoucího obývacíhho pokoje zvolili vy? Podělte se o zajímavé tipy s našimi čtenáři v diskuzi pod článkem!

Autor: Zuzana Brožová

Hodnocení: +5 Hodnotilo uživatelů: 65 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » 3 skvělé tipy na útulný a prosluněný obývací pokoj