5 důvodů, proč nechat zateplit bytový dům

5 důvodů, proč nechat zateplit bytový dům
09.07.2013 10:22

Starší bytové a panelové domy neposkytují svým obyvatelům takový komfort, jaký by si přáli. Nejedná se pouze o estetickou stránku domu, ale také především o úspory na vytápění či protihlukovou izolaci. Takové problémy dokáže vyřešit kvalitní zateplení. Důvodů, proč do něj investovat, je hned několik.

1. Úspora vytápění

Hlavní důvod pro zateplení bytových domů a paneláků. Pokud vezmete v potaz stáří domu a materiál, ze kterého je postaven, snadno si spočítáte, že díky zateplení odvodových zdí se dostanete na úsporu 60 % dosavadních výdajů za topné období

Investujete-li do zateplovacího systému, tedy komplexního zateplení domu, vylepší se hned několik vlastností domu. Jedná se o jeho statiku, tepelnou izolaci, sanaci a estetiku.

Jaký zateplovací systém máte vybrat? Doporučujeme zateplovací systém ETICS, neboli vnější kontaktní zateplovací systém. Nejedná se tedy o odvětrávanou fasádu, při které vzniká mezi zdí a novým izolantem mezera.

Zateplení bytových domů

Zateplit stěny se opravdu vyplatí

Jak je možné, že díky zateplení tolik ušetříte za vytápění? Všechna kouzla spočívají v posunutí bodu mrazu. U nezateplené zdi je bod mrazu uprostřed stěny - ta je potom studená a k jejímu ohřátí je potřeba více energie. Navíc hrozí poškození zdiva a nebezpečný výskyt plísní. Pokud se zeď zaizoluje, bod mrazu bude v izolantu a mráz neprostupuje do zdi. Izolant zároveň zabraňuje úniku tepla z ohřáté zdiZateplení bytových domů má svoje výhody i v létě - nedochází k přehřívání interiéru.

TIP! Věděli jste, že zateplení fasád je jedním z nejrychlejších a nejefektivnějších způsobů, jak ušetřit za vytápění? Zabraňte účinně tepelným ztrátám a neplaťte víc, než je třeba. Nechte si zateplit fasádu co nejdříve!

2. Likvidace tepelných mostů

Víte, co je tepelný most? Je to místo v konstrukci domu, kde uniká více tepla, než v jeho okolí. Znamená to, že v místnostech jsou chladnější místa. Tepelné mosty se objevují termovizí. Ta vám přesně řekne, kudy uniká z objektu nejvíce energie a vy pak můžete podniknout příslušná opatření. Nejčastějším řešením je právě zateplení. Pokud si spočítáte, kolik byste jako majitel pronajímaných bytů mohl ušetřit, zjistíte, že investice do zateplení panelového či bytového domu se mnohonásobně vyplatí.

Díky zateplení bytových domů šetříte

3. Zabrání vzniku plísní

Není výjimkou, když se v nezateplených domech objevují plísně. Ty mohou být zdravotně nebezpečné. Zejména u dětí může dlouhodobý pobyt v místnostech s plísněmi vyvolat alergii, které přeroste v astma. Pokud stavební firma správně provede vnější zateplení stěn, aniž by vznikly tepelné mosty, zabrání tak vzniku plísní. Majitelé bytů ale musí stále pravidelně větrat, aby zabránili kondenzaci vodních par.

4. Zvýšení estetické hodnoty

Zateplení bytových domů má nepochybně pozitivní dopad i na jeho estetické vnímání. Dům se tak může odlišit od ostatních starých oprýskaných paneláků. Nové fasády si lidé všimnou jako první. Uvidíte, že budou hrdí, v jakém prostředí bydlí.

Zateplení střechy rodinného domu

5. Zateplení střechy

Zateplení střechy je pomyslnou třešničkou na dortu. Tak, jak jste minimalizovali tepelné ztráty díky izolaci obvodových stěn, tak ještě více ušetříte díky zateplení střechy. Firma, která bude zakázku provádět, by měla mít s takovou prací zkušenosti, protože jedině kvalitně odvedená práce bude opravdu efektivní!


Jak vnímáte zateplení vašeho bytového nebo panelového domu? Napiště nám do diskuze.

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 37 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Honza 23.07.2013 08:33:59

    Pro zatepelní domu jsem použil tepelnou izolaci CLIMATIZER PLUS. Dům mám už 5 let zateplený a nikdy se mi neudělala žádná plíseň. Teď v létě jsem zjistil jak se taková izolace domu vyplatí. Máme v těch tropech co nás sužují, v domě příjemně. Takže osobně jsem pro nechávat zateplovat dům. http://climatizer.cz/clanek/zobrazit/zatepleni-domu

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 2 Hodnotilo uživatelů: 4 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » 5 důvodů, proč nechat zateplit bytový dům