3 pádné důvody, proč si domů pořídit podlahu z palubek

3 pádné důvody, proč si domů pořídit podlahu z palubek
14.02.2014 13:31

V dnešním článku budeme veškerou naši pozornost upírat na palubky. Zní to trochu prapodivně, jen co je pravda. Ale pozor pozor, žádnou nudu nečekejte! Podlaha z palubek je luxusní, elegantní, podmanivá a hlavně - kompletně promění vaše zasmušilé bydlení v rozzářený domov dýchající teplem. Nač déle váhat? Pojďme se přesvědčit, proč se vyplatí vyměnit staré podlahy za nové.

Důvod č. 1: Nezaměnitelný vzhled s nádechem elegance

Než se pustíme do výhod ryze technického charakteru, probereme si ty estetické. Právě onen luxusní a přirozený vzhled je zajisté jednou z nejsilnějších stránek přírodních podlah. I přes velmi věrohodné náhražky v podobě linolea s přírodním dekorem, je dřevo zkrátka nezaměnitelné. Pokud si do obývacího pokoje položíte podlahu z palubek, uvidíte, že i hned promění charakter celého interiéru. Nejen, že ho dokonale rozzáří a proteplí, ale také dodá na útulnosti a především na stylu. Na obrázku níže se můžete sami přesvědčit, co dokáží z místnosti zařízené v minimalistickém stylu vykouzlit palubky z kvalitního dubového dřeva. Kromě dubu máte samozřejmě na výběr i další dřeviny. Mezi ty nejoblíbenější patří severský smrk, sibiřský modřín a severská borovice.

Palubky

Důvod č. 2: Bude oddaně sloužit i desítky let!

Ovšem pozor, bez práce nejsou koláče! Daní za krásný vzhled je pravidelná údržba. Jak známo, o dřevo se musíte starat, za důkladnou péči se vám ale odvděčí. Při zatížení podléhají hoblovaná prkna s vrstvou laku přirozenému opotřebení. Jakmile si všimnete, že podlaha ztrácí na lesku, povolejte zkušeného řemeslníka, který zašlý lak obrousí a nanese novou vrstvu. Životnost palubek výrazně prodloužíte i správnou údržbou, respektive čištěním. Při mytí dřevěné podlahy se nejlépe osvědčí navlhčený, nikoli mokrý, hadr či klasický mop. Na lakované povrchy nepoužívejte vosk! Minimálně jednou týdně podlahu vyluxujte nebo zameťte, drobné kamínky a nečistoty by totiž mohly lak poškrábat. Na závěr bodu č. 2 si uvedeme i další užitečné tipy, jak se starat o dřevěnou podlahu.

Úklid dřevěné podlahy z palubek Užitečné tipy na péči o dřevěnou podlahu:

  • čtyřnohým mazlíčkům pravidelně zastřihujte drápky, zabráníte tak poškrábání palubek
  • na nohy stolů, židlí a hrany nábytku umístěte gumové nebo filcové chrániče
  • na nejzatěžovanější místo např. v obývacím pokoji položte běhoun

Důvod č. 3: Položit ji zvládnete hravě i sami

Dalším a zároveň posledním důvodem, proč si zvolit dřevěnou podlahu, je snadná montáž. Šikovný řemeslník si hravě zvládne novou podlahu položit sám. Nyní si nastíníme základní pokyny, kterých byste se měli při pokládce držet. Celý proces obvykle začíná položením první řady prken, přičemž je nutné nechat u stěny přibližně 5 - 6 mm širokou dilatační spáru. Následně na řadu přicházejí speciální podlahové spony, které propojíte v dostatečně dlouhý řetěz. Řetězy vám poslouží jako šablona. Umístěte je kolmo k položeným prknům, zhruba 70 cm od sebe. Další fáze spočívá v instalování jednotlivých prken zasunutím pera do drážky. Čelní strany prken postupně přilepujte speciálním lepidlem. Jakmile lepidlo zatuhne, můžete se pustit do montáže podlahových lišt.


Máte zkušenosti s dřevěnou podlahou? Podělte se o ně s našimi čtenáři v diskuzi pod článkem!

Hodnocení: +27 Hodnotilo uživatelů: 61 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » 3 pádné důvody, proč si domů pořídit podlahu z palubek