5 věcí, které o 40 % urychlí vaši práci v kuchyni

5 věcí, které o 40 % urychlí vaši práci v kuchyni
13.06.2013 08:20

Stát celé dopoledne u plotny a po zbytek dne uklízet vzniklý nepořádek je hororovou představou každé hospodyňky. Přesto většina z nich tento model aplikuje a ani o tom neví. Začněte v kuchyni pracovat efektivně a získejte tak více času pro vaši rodinu a zájmy!

Nepřizpůsobujte se kuchyni! Ona se přizpůsobí vám

Vestavné mikrovlnné trouby jsou estetickým i funkčním prvkem kuchyně

Pokud se chystáte vybavovat novou kuchyň, máme pro vás dobrou zprávu! S naším tipem ušetříte až polovinu času, který jste doposud trávili v kuchyni. Skvělé zprávy máme i pro ty, kteří už mají kuchyň zařízenou. Poradíme vám, jak rozmístit nádobí, protože i to hraje velkou roli v otázce úspory času.

Kuchyň můžeme rozdělit na 5 zón

Každá kuchyň má několik center, která se liší podle činností, které v nich provádíte. Když budete tyto zóny vnímat, jste na půl cesty k výrazné úspoře času.

Zóna vaření/pečení

V této zóně se soustředí (nebo by se měly soustředit) přístroje, které využíváte k tepelné přípravě pokrmů. Své místo zde má sporáktroubamikrovlnkaodsavač. Žádný z těchto spotřebičů by od těch ostatních neměl být daleko. V moderních kuchyních se často setkáváme ve sloupcích spotřebičů, které tvoří vestavné trouby, pekárny či vestavné mikrovlnné trouby.

Tak a teď si představme následující situaci. Všechny tyto přístroje máme pěkně pohromadě a potřebujeme hrnec, který jsme si uložili na druhé straně kuchyně.

Poznáte, kde v kuchyni je uložený vysavač Miele?

Potom potřebujeme chňapku, která visí na háčku 6 kroků od sporáku. A právě cesta přes celou kuchyň či oněch 6 kroků pro chňapku jsou těmi největšími zabijáky času. Takových cest je totiž při vaření celá spousta, a aniž bychom si to uvědomovali, strávíme křižováním kuchyně až polovinu času našeho pobytu v kuchyni. Jak z toho ven? Řešení je jednoduché! Uložte nádobí a pomůcky nejblíže ke spotřebičise kterým se pojí. V blízkosti vařicí zóny byste tak měli mít:

  • pánve a hrnce
  • plechy
  • dózy s dochucovadly
  • chňapky
  • kuchařky
  • atd.

Zóna přípravná

Pracovní prostor mezi dřezem a sporákem slouží primárně k přípravě a opracování ingrediencí. Zde tedy krájíteloupete či sekáte. Do této zóny zařaďte:

  • Mikrovlná trouba Mielenože, vařečky
  • prkénka a misky
  • drobné elektrospotřebiče
  • váhu
  • koření
  • atd.

Zóna mycí

Centrum mytí není nic jiného než dřez, skříňka pod ním a myčka nádobí. V tomto prostoru umístěte odpadkový koš a nádoby na tříděný odpad.

V blízkosti dřezu uložte:

  • mycí a čisticí prostředky včetně kapslí do myčky
  • utěrky
  • nákupní tašky a sáčky
  • atd.

Zóna ukládací

Jak už název napovídá, do této zóny ukládáme věci, které v kuchyni pravidelně používáme. Pro vaši představu, zde by měla být asi třetina veškerých kuchyňských předmětů. Zóna ukládání je výborným místem pro skladování:

  • jídelních příborů a nádobí
  • skleniček, hrnků
  • dóz na uchování potravin
  • zřídka používaných elektrospotřebičů

Vysavače Miele

Zóna zásobovací

Ne, toto není příjezdní rampa pro náklaďák, ale místo, kde byste měli skladovat veškeré zásoby. Neodmyslitelnou součástí této zóny je lednice a mrazák. Otevřená balení potravin však patří do přípravné zóny. Pro uložení zásob si vyhraďte dostatek místa, patří sem totiž:

  • pečivo
  • těstoviny, rýže a další přílohy
  • cukr, mouka, krupice
  • chlazené a mražené potraviny
  • káva, čaj
  • atd.

Kuchyň je místem, ve kterém se nejrychleji tvoří nepořádek. Proto vám vřele doporučujeme uložit sem i vysavač. Bezproblémově skladné jsou například vysavače Miele, které se perfektně vejdou i do malé skříňky.

Jestliže zařizujete novou kuchyň, doporučujeme vám umístit všechny zóny vedle sebe, tak jak jsme je popsali výše. V případě, že je vaše kuchyň už v plné polní, doporučujeme trochu zahýbat s nábytkem nebo alespoň přehodit pár věcí do jiných skříněk a uvidíte, jak vám vaření půjde rychleji od ruky!

Hodnocení: +10 Hodnotilo uživatelů: 16 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » 5 věcí, které o 40 % urychlí vaši práci v kuchyni