750 Kč výdaje za bydlení v rodinném domě? Jde to. Podívejte se jak

750 Kč výdaje za bydlení v rodinném domě? Jde to. Podívejte se jak
26.04.2016 14:19

Výdaje za provoz domácnosti jsou většinou to první, co rodiny zajímá. A možná vám teď vyrazíme dech: 750 Kč měsíčně za elektřinu za provoz dřevostavby. Je to možné? Je. Zeptali jsme se pana Davida.

Pan David s rodinou bydlí v dřevostavběkterou si sám navrhl. Největší tuzemský dodavatel montovaných domů pak dům podle jeho návrhu vyrobil a postavil. Majitel nevycházel z žádného typového domu - dům naprojektoval tak, aby přesně sedl na pozemek a aby vyhovoval požadavkům celé rodiny. A jak dlouho stavba domu trvala? Pouhý měsíc! "Za měsíc jsme se s přítelkyní Pavlou nastěhovali do nového domečku o zastavěné ploše 74,5 m2 + garáž. Podlahová plocha přízemí činí 60 m2, podkroví 59 m2 a garáže pak 36 m2. Za dva roky se nám narodila dcera Sofie a už jsme byli tři. Na nedostatek místa si rozhodně nemůžeme stěžovat", říká David.

Způsob vytápění a minimální výdaje

Bydlení pana DavidaPan David s rodinou bydlí na horách, kde topná sezóna čítá 10 měsíců. Měsíční zálohy na elektřinu jsou ale jenom 750 Kč. Topení v domě je totiž kombinované - elekrokotel je propojený s akumulační nádrží, solárními panely a krbem s výměníkem. Krb zvládne vytopit téměř celý dům. "Mysleli jsme ale i na budoucnost, až se nám nebude chtít nebo nebudeme mít síly na připravování dřeva na topení. Elektrokotle jsem se nebál. Vždyť dřevostavba je perfektně zateplená a tepelné ztráty jsou minimální." A že by měla rodina pana Davida doma zimu, to se rozhodně říci nedá - vytápějí na 24 °C, koupelny dokonce na 26 °C.

A jak je to s vytápěním dřevem? "Moc dřeva neprotopíme - maximálně 6 kubíků za celou sezónu. Na skladování mi stačí prostor asi 3×2 m, zatím ho mám v garáži." Pro ty, kteří nechtějí vytápět přímo dřevem, budou ideální dřevěné brikety. Mají vyšší výhřevnost a nenadělají tolik nepořádku jako dřevo.

Ohřev užitkové vody řeší solární panely, v zimě potom krb. Voda je podle pana Davida ohřátá během 30 minut. V létě, kdy je zamračeno, ale netopí se, vodu jednoduše ohřeje elektrická spirála v bojleru.

Bydlení pana Davida můžete brát jako inspiraci, jak ušetřit na provozu domácnosti.

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 38 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » 750 Kč výdaje za bydlení v rodinném domě? Jde to. Podívejte se jak