A co děti? Mají si kde hrááát. Aneb zařizujeme dětský pokoj

A co děti? Mají si kde hrááát. Aneb zařizujeme dětský pokoj
07.08.2015 09:49

Není to tak dávno, co si děti nechávaly o svém vlastním pokojíčku jenom zdát. Spávaly s rodiči v jedné místnosti a prostor pro dovádění a skotačení hledaly všude možně po bytě. Dnes je tomu naštěstí jinak. Víme, že děti, ale i rodiče potřebují svůj vlastní prostor ke spokojenému žití. Dnes se zaměříme na budování dětského království.

Vezmeme to od podlahy

V současné době se čím dál více ustupuje od celoplošných koberců, které nahradily dlažby, plovoucí podlahy či PVC podlahy (linoleum). Při zařizování dětského pokoje musíme myslet na to, že děti na podlaze tráví při hraní mnoho času. Zvolte tedy takový materiál, na kterém se nenachladí, bude dobře omyvatelný a nebude domovem pro roztoče, kteří rádi dráždí alergiky. Dobrým řešením může být tzv. marmoleum doplněné o barevné koberečky.

A co barvy?

Záleží, zda doma máte holku, nebo kluka. Je jasné, že každé pohlaví má trochu jiné požadavky a to nejen na barevné provedení pokojíčku. Kluka těžko přemluvíte k růžovým doplňkům s princeznou z aktuální kreslené pohádky. A holku zase nepřemluvíte, aby se celé dny koukala na formule a letadla. Zvolte proto neutrální barvy, které můžete libovolně kombinovat s takovými doplňky, se kterými budou vaše děti spokojené. Obecně se však v dětských pokojíčcích nedoporučuje malovat na červeno. Jedná se o neklidnou a agresivní barvu.

Nábytek do dětského pokoje

Není snadné vybrat nábytek do dětského pokoje tak, aby vašim ratolestem vyhovoval alespoň pár let, a vy jste tak nemuseli každý rok pořizovat nový. Základním prvkem je nepochybně postelpsací stůl a úložné prostory. Nábytek by měl být nejen praktický a pěkný, ale také bezpečný. Dětský pokojík dnes máte možnost sestavit z jednotlivých kusů nábytku, nebo jej pořídit jako celek. Jaký nábytek vyberete svým dětem?

Oživení dětského království

Pokud zařizujete pokojíček spíše pro menší děti, pak jim dopřejte trochu dobrodružství v podobě nějaké atrakce. Nemusíte vymýšlet nic velkolepého. Dětská skluzavka bude naprostým trhákem. Co dalšího děti zaručeně ocení

  • houpací síť
  • sedací pytle či polštářky
  • plochu, na kterou by mohly libovolně malovat a rozvíjet tak svou kreativitu

A na závěr. Pořádek musí být

Dětičky si rády hrají, ale odpověď na otázku "a kdo to bude uklízet?" většinou neznají. Místo klasické skříně na hračky, můžete svým dětem pořídit nábytkový korpus se zasouvacími plastovými či proutěnými boxy. Boxy mohou být různě barevné a stanou se tak i pěkným dekorativním prvkem. Navíc budou mít děti lepší přehled ve svých věcech.

Jak vypadá pokojíček vašich dětí? Napište nám do diskuze

Hodnocení: +27 Hodnotilo uživatelů: 83 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » A co děti? Mají si kde hrááát. Aneb zařizujeme dětský pokoj