Bakterie v domácnosti. Jak se jich co nejrychleji zbavit

Bakterie v domácnosti. Jak se jich co nejrychleji zbavit
07.10.2014 09:07

Strávili jste celý den úklidem a celý byt se jenom leskne. Pokud byste se ale na jednotlivé povrchy podívali pod mikroskopem, uvidíte stovky až tisíce bakterií na každém centimetru. Každého hned napadne, že nejvíce bakterií bude v koupelně a na toaletě. To je ale omyl. Ve firemním prostředí, kde se úklidu moc nedá, je tato situace ještě horší.

S bakteriemi jsme bohužel v neustálém kontaktu. Doma, v práci, na cestách, prostě všude. Ne všechny jsou ale ty zlé a ne všechny způsobují zdravotní rizika. Neškodná je například Escherichia coli. Podíváme se, kde se bakterie zdržují nejvíce. Možná budete překvapeni, že je to právě v kuchyni.

Klávesnice vs. záchodové prkénko

Je vaší pracovní náplní převážně práce u počítače? Potom jistě používáte klávesnici. Tipněte si – vyskytuje se více bakterií na povrchu klávesnice, nebo záchodového prkénka? Asi vás nemusíme napínat. Čištění klávesnice totiž nepatří mezi příliš časté činnosti, zatímco toaletu čistíme pravidelně. Proto se na jejím povrchu objevuje stokrát více bakterií než na prkénku.

Také profesionální úklid firem se soustředí spíše na čištění sanitárního vybavení než na klávesnice. Tato činnost je proto na každém z nás. Pořiďte si například speciální čističe na klávesnice. Důležité je vyklepat z klávesnice všechen prach nebo ho vyfoukat kompresorem. Potom si vezměte štěteček, namočte ho do čističe s obsahem alkoholu a pečlivě očistěte každou klávesu.

Kuchyň. Ráj pro všechny možné bakterie

Právě si říkáte, že to není možné, protože máte kuchyni naprosto čistou? Stačí si uvědomit, jak moc je kuchyňská linka namáhaná. Denně přinášíte potraviny z obchodu a i s obalem je vykládáte přímo na linky. V horším případě tyto potraviny uložíme do spíže, kde je ideální prostředí pro množení bakterií. Podobně je na tom lednice, kterou doporučujeme pravidelně vymývat octovým roztokem. Bakterie se hojně drží i v krájecím prkénku. Mějte prkénko zvlášť na zeleninu a na maso.

Opravdový nepřítel se ale skrývá v houbičce na nádobí. Bakteriím se v ní líbí a rády se množí – je vlhká, teplá a zůstávají v ní zbytky jídla. V houbičce, kterou používáte pouhý 1 týden, se nachází na milion bakterií – více než v odpadkovém koši! Ve firemní kuchyňce, kterou používají desítky lidí, je situace ještě horší.

Chcete mít ve firmě pořádek a čisto? Objednejte si profesionální úklid kanceláří v Praze od firmy Housekeeping. Nabízí jednorázové i pravidelné úklidy po celé Praze, Kladně a okolí.

Vyšší množství bakterií se dále vyskytuje v:

  • Ložním prádle, které by se mělo měnit zhruba jednou týdně. Vlhká a teplá postel je rájem pro bakterie a roztoče, na něž má mnoho lidí alergie. Podobně se bakterie drží také v dětských hračkách, zejména těch plyšových.
  • koupelně, hlavně ve vaně, umyvadle a sprchovém koutě. Největší riziko hrozí, pokud se na povrchu předmětů začnou objevovat načervenalé skvrny. Způsobuje je bakterie, která vyvolává infekci močových cest.
  • Na povrchu mobilu. Podobně jako u klávesnice, i na povrchu mobilního telefonu zůstává nespočet bakterií. Toto číslo snížíte, pokud vlastníte dotykový telefon.

Jak doma i v práci bojujete s bakteriemi? Používáte speciální čističe, nebo vsázíte na mechanickou čistící sílu?

Hodnocení: +1 Hodnotilo uživatelů: 97 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Bakterie v domácnosti. Jak se jich co nejrychleji zbavit