Zahrádkářův březen aneb Co všechno potřebuje zahrada v prvním jarním měsíci

Zahrádkářův březen aneb Co všechno potřebuje zahrada v prvním jarním měsíci
10.03.2014 13:24

Letošní jaro nás překvapilo o trochu dříve, než jsme zvyklí. A tak už dnes můžeme chytat první jarní paprsky. Ty jsou ale znamením také pro zahrádkáře. Je čas oprášit zahradní nářadí, nazout holínky a rukavice a vyrazit na záhonky. Vždyť je to přece váš koníček!

Intenzivní jarní sluníčko probouzí přírodu i vaši zahradu k životu. Ta potřebuje vaši pomoc. Zanedbaná skalka, ovocné stromy i trvalky si po zimě zaslouží péči. Pokud chceme mít pěkný zelený trávník, musíme se mu věnovat už teď. V březnu je ideální čas na zahájení "rekonstrukce" zahrady - tvorby nových chodníčků, záhonků, skalek a podobně. Tak hurá do toho!

Travička zelená, to je moje potěšení

Stejně jako lidé trpí v zimě nemocemi, i trávník je po chladném počasí, mrazech a sněhu oslaben. V březnu je nejvhodnější čas na regeneraci trávníku. Musíte ho však nechat nejdříve proschnout. Potom shrabte listí, které zbylo od podzimu a trávník posekejte (ale ne moc nakrátko). Málokdo má doma vertikulátor na provzdušnění trávníku, ale půjčí vám ho téměř v každé půjčovně zahradní techniky. Na povrchu trávníku se nachází vrstva odumřelé trávy a mech, vertikulátor tuto vrstvu zničí a vpraví do půdy vzduch, což je velmi důležité. Pokud je trávník napaden plísní, použijte speciální prostředky na hubení plísně. Na hnojení trávníku je však ještě brzy, to nechte až na duben, stejně tak odložte různé postřiky na hubení plevele. Trávník je v této fázi příliš citlivý a mohli byste ho zničit.

V březnu se začíná probouzet i zemědělství a na polích tak můžete vidět první traktory. Moderní stroje na zpracování půdy perfektně připraví pole na pěstování plodin.

Povyrostlou trávu se nebojte zkrátit asi na 3 cm.

V březnu je čas na výsadbu keřů a ovocných stromků

Již začátkem března můžete vysazovat keře a ovocné stromky bez kořenového balu. Konec měsíce je pak vhodný na výsadbu listnatých stromů, jehličnany přichází na řadu až v dubnu. Mladým stromkům ještě před vsazením do země zkraťte kořeny a větvičky, strom pak získá větší sílu a lépe roste. Z ovocných keřů vysaďte maliníky, dále také jahodníky a borůvky.

Půdu nechte po zimě vyschnout.Už si můžete připravit záhonky, půda by však měla po zimě řádně vyschnout. Teprve potom byste do ní měli zasahovat. Nejdříve si ale zkontrolujte, zda máte všechno potřebné nářadí. Doporučujeme vám kvalitní zahradní nářadí Fikars, ověřenou značku, která vám vydrží několik let. Odstraňte plevel a v druhé polovině března můžete vysévat například ředkvičky, česnek nebo salát. Na konci března přichází na řadu cibule (dříve ji nevysazujte, cibulky by ještě mohly pomrznout).

Založte si bylinkovou zahrádku

Těšte se z voňavých bylinek po celý rok. Bylinky nemusí být jenom v květináčích za okny, ale daří se jim i venku na záhoncích. Pěstování bylinek není složitá věc, vyžadují sušší hlínu a slunné místo. Nemusíte se bát pěstovat je všechny u sebe. Vznikne vám krásná bylinková zahrádka. Pokud už máte vysazené trvalé bylinky, seřízněte je a zdřevnatělé části ustřihněte.

Hodnocení: +24 Hodnotilo uživatelů: 66 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Zahrádkářův březen aneb Co všechno potřebuje zahrada v prvním jarním měsíci