Buďte originální! Čepujte ve své restauraci chutné pivo vlastní výroby

Buďte originální! Čepujte ve své restauraci chutné pivo vlastní výroby
06.08.2017 15:22

Majitelé restaurací, nalaďte své chuťové buňky, neboť v dnešním článku probereme lahodné a osvěžující téma. Pivo. Chutný zlatavý mok oblíbený u stovek tisíců českých štamgastů. Ne nadarmo často slýcháme výrok, že české pivo hýbe světem. Napadlo vás někdy zkusit uvařit své vlastní? Že ne? Tak zpozorněte! V našem článku se dozvíte, jak probíhá výroba piva a co je k tomu zapotřebí.

Voda a pivo, základ života?

Voda – základ piva, pivo – základ života! Nejeden milovník zlatavého moku se řídí tímto heslem. Na okamžik se jím budeme řídit i my, jelikož si vysvětlíme, jak vlastně probíhá výroba piva. Co budeme potřebovat? Samozřejmě vlastní mikropivovar a veškeré ingredience. Tak tedy, základními surovinami jsou:

  • voda
  • český slad
  • žatecký chmel
  • pivovarské kvasnice

Minipivovar Destila

Vaření piva v několika fázích

Ano, pouhé čtyři ingredience stačí k výrobě onoho oblíbeného nápoje. Tajemství ale spočívá v jejich kvalitě – není chmel, jako chmel. Celý proces obvykle začíná kontrolou vstupních surovin a výrobního zařízení. Chmel v peletkách je nutné nakoupit výhradně od osvědčených českých pěstitelů, jen tak si zajistíte vysokou kvalitu vyrobeného piva. Dbejte i na kvalitu sladu a kvasnic. Ty by měly být pravidelně kontrolovány v certifikované laboratoři.

Jak se vyrábí pivo Po kontrole se dostáváme ke druhé fázi výroby piva, tak zvanému rmutování. Do zapařovací kádě s horkou vodou se přidá slad, který následně necháte odpočinout. Poté se káď zahřeje na rmutovací teploty, jež jsou závislé na druhu a stupňovitosti vyráběného piva. Jakmile se všechny části rmutu spojí, vznikne tak zvaná sladina. Tím se dostáváme do třetí fáze – scezování. Pomocí síta se ve scezovací kádi oddělí zbytky nerozpuštěných zrnek a kal.

Chmelovar je čtvrtou fází celého procesu a trvá zhruba 90 minut. Vzniklá směs se pomalu zahřívá, postupně se do ní přidává granulovaný chmel. Takto pivo získá svou typickou hořkost. Jakmile se usadí veškerý kal, vzniklý roztok je nutno pečlivě chladit a spílat. Nyní už se pomalu blížíme do finále, na řadě je totiž hlavní kvašení. To probíhá ve spilce při teplotě asi 10°C. Postupně se přidávají pivovarské kvasnice a začíná se tvořit pěna. V této konečné fázi je velmi biologická kontrola čistoty.

Nabídněte svým hostům také čerstvou vodu, která je osvěží. Automaty na vodu neboli aquamaty zvládají ohřev i chlazení.

Mikropivovar

Pivo zraje v ležáckém sklepě při teplotě 2°C zhruba 4 – 6 týdnů.

Jaké druhy piva připravíte v minipivovaru

Minipivovary zvládnou připravit 50 000 – 1 200 000 litrů piva za rok. Lze v nich vařit piva české technologie dvourmutovou dekokcí. K minipivovaru dostanete i kompletní seznam receptů na prvotřídní české pivo ležák, hořké, filtrované i nefiltrované. Pro Českou republiku je nejtypičtější klasické světlé pivo, jenž na minipivovaru vyrobíte o hustotě 10, 11, 12, 13, 14. Vařit můžete ale i tmavé pivo a speciální druh zvaný Ale.

Provozujete vlastní restauraci? Potom si rozhodně pořiďte vlastní odlučovač oleje, který účinně zachytí nejrůznější kaly a nečistoty a tím zabrání ucpání kanalizace.

Hodnocení: +24 Hodnotilo uživatelů: 50 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Buďte originální! Čepujte ve své restauraci chutné pivo vlastní výroby