Budujeme oplocení pozemku. Kolik nás bude stát?

Budujeme oplocení pozemku. Kolik nás bude stát?
25.02.2015 11:55

Každý správný hrad má hradby a každý správný dům má plot. Jaký typ oplocení ale vybrat, aby pasoval k domu i do okolní zástavby? Jak má být vysoký? Kam dát plynoměr a elektroměr? Z jakých materiálů ho postavit? A kolik takový plot vlastně stojí? Všechny podstatné informace se dočtete na následujících řádcích.

Jak má být plot vysoký a jaké rozměry má mít branka

Dříve než se pustíte do jakýchkoliv prací, zjistěte rozměry a náležitosti budoucího ploty. Ty ovlivní cenu i celkový vzhled. Tak tedy, výška plotu by měla být minimálně 100 cm a většinou nepřesahuje 2 metry. Pokud ale máte dům ve svahu, tak klidně můžete vybudovat plot až 2,5 metru vysoký. Přeci jenom plot stavíte kvůli zlodějům a také nechtěným pohledům zvenčí.

Každé oplocení pozemku zahrnuje také branku a bránu pro vjezd auta. Šířka branky by se měla pohybovat od 100 cm a brána na auta by měla mít alespoň 3 metry. Záleží samozřejmě na typu vašeho vozu a také na tom, jestli máte vjezd do garáže pro jedno, nebo dvě auta vedle sebe. Nikdy ale nevíte, jaké auto budete mít za pár let, takže nikdy nepořizujte bránu přesně na míru vašemu současnému vozu. Předvídejte a počítejte raději s větší bránou.

Kam s plynoměrem a elektroměrem

Kromě branky a brány je součástí plotu také skříň s plynoměrem a elektroměrem. Ty totiž musí být neustále přístupné pro správce sítí, a tak se často umisťují do sloupků v plotě. Přičemž elektroměr by měl být minimálně 60 cm nad terénem a plynoměr minimálně 1 m nad terénem, ale ne výš než 180 cm. S tímto se ale vždy poraďte přímo se správci sítě. Rozhodně si nemůžete postavit skříňku, jakou chcete. Na všechno jsou přísná pravidla (použití nehořlavých materiálů, správné označení, případné napojení regulátoru tlaku plynu apod.).

Oplocení pozemku

Jaký materiál zvolit?

Jakmile máte jasno v rozsahu oplocení, které musíte vybudovat, vyberte vhodný materiál. Na oplocení pozemku můžete použít různé materiály, které se liší životností i cenou. My se podíváme blíž na ten nejvýhodnější z nich - pletivový plot. Mějte ale přitom stále na paměti, že ceny uvádíme pouze orientačně. Liší se s nabídkou různých firem. Radíme vám proto vždy prohlédnout několik nabídek najednou a nespoléhat se hned na tu první, kterou dostanete.

Sháníte i další vybavení na vaši zahradu? Nezapomeňte ho sladit se stylem vašeho domu a oplocení. Dřevěná zahradní lavička bude například skvěle ladit k dřevěnému plotu, k pletivu se ale bude více hodit lavička kovová.

Orientační ceny oplocení - pletivový plot

Pletivový plot je poměrně výhodná záležitost co do ceny i životnosti. Dnešní poplastovaná pletiva jsou totiž bezúdržbová, vydrží desítky let a seženete je průměrně od 300 do 800 Kč za roli (podle výšky). V jedné roli je průměrně 20 - 25 běžných metrů plotu, který se natahuje s pomocí napínacího drátu mezi sloupky, které je třeba zabetonovat do země.

Sloupky se umísťují v rozmezí asi 2 metrů, ne dále, protože by se vám pletivo prověsilo. Stačí si tedy změřit obvod vašeho pozemku a od něho si pak vypočítat nutný počet sloupků a délku pletiva. Jeden sloupek koupíte cca za 100 Kč. Plus započítejte betonové základy o velikosti asi 30x30 cm a hloubce asi 60 až 80 cm.

Oplocení pozemku

Navíc si můžete k plotu pořídit i tzv. podhrabové desky, což je cca 5 cm silný a cca 20 cm vysoký betonový panel mezi sloupky plotu. Slouží například k tomu, aby se pod plotem nepodhrabal pes (nebo zloděj) a aby se vám pozemek lépe udržoval. Jeden seženete zhruba od 500 korun.

A to je přibližně všechno, s čím je třeba počítat. Díky tomuto jednoduchému přehledu si snad budete moci spočítat cenu základního pletivového plotu.

Hodnocení: +58 Hodnotilo uživatelů: 70 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Budujeme oplocení pozemku. Kolik nás bude stát?