Bydlení v paneláku je stále IN

Bydlení v paneláku je stále IN
08.12.2014 14:34

Někdo tvrdí, že je to betonová džungle, někdo zase, že jde o perfektní místo k životu. V obou případech mluvíme o sídlištích a panelových domech, které jsou nedílnou součástí sta tisíců českých domácností. Rozhodně se ale není zač stydět. Bydlení v paneláku má totiž svoje nesporné výhody.

Především si musíme uvědomit, že každá rodině je jiná. Ta, která bydlí v rodinném domku se zahradou by nevydržela v paneláku a naopak. Setkáme se i s četnými názory, že dům jsou jenom starosti. K pozitivům sídlišť navíc výrazně přispívá renovace panelákůvýsadba zeleně a celková revitalizace okolí. Už se nejedná o betonovou džungli, jak ji známe z dob komunismu. A na co si musíte zvyknout? Hlavně na sousedy, ty si prostě nevyberete (to ale platí všude). Někomu může vadit také anonymita. Vždyť v jednom panelovém domě často bydlí tolik lidí, jako v jedné větší vesnici.

Pro paneláky jasně hovoří náklady na bydlení

Bydlení v panelákovém bytě je považováno za standard.Rozhodně u nás nestává taková situace, jako třeba v Berlíně, kdy se kvůli nezájmu o panelové domy začaly tyto stavby hromadně bourat. U nás je po panelákových bytech naopak velmi vysoká poptávka. Zajímá nás hlavně jejich cena (ať už kupujeme, nebo jsme v nájmu). Například byt 2+kk v novostavbě nás vyjde na stejné peníze jako větší 3+1 v zrekonstruovaném paneláku a ještě vám zbude. Novostavby jsou navíc často ve vzdálenějších okrajových částech měst, což pro sídliště leckdy neplatí. Nabídka služeb je tedy mnohem širší. Navíc po celkové revitalizaci vám panelák nabízí slušné místo pro bydlení.

Ano, bydlení v paneláku má i svoje nevýhody. Rozhodně ale vypusťte představu o ghettech. Panelákové byty slouží v současnosti jak seniorům, rodinám s dětmi, tak i mladým párům. Lze předpokládat, že v budoucnu budou levnější panelákové byty perfektní příležitostí pro mladé, jako tzv. startovní byty.

Hodnocení: +6 Hodnotilo uživatelů: 54 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Bydlení v paneláku je stále IN