Bydlením ve srubu jste o krok blíž k přírodě

Bydlením ve srubu jste o krok blíž k přírodě
15.07.2013 08:16

Jste milovníky přírody a sníte o bydlení ve srubovém domě, ale zároveň chcete bydlet moderně? Tyto dva požadavky se dají skloubit. Specializovaná firma vám postaví srub na klíč za pár týdnů. Jaký srub vybrat? Kanadský nebo norský? O obou typech si povíme v dnešním článku.

Proč bydlet ve srubu

  • Jedná se o zdravé bydlení ve stavbě, jejíž materiál není zatížen škodlivými látkami.
  • Svérázný vzhled domu, který jasně říká, jakého je stavba původu. Žádná fasáda či obložení, jen přírodní vzhled.
  • Přírodní materiál reaguje na vlhkost v interiéru a přirozeně dýchá, hrozí tak minimální riziko vzniku plísní.
  • Stavba srubů je ekologická - vyrábí se z obnovitelného materiálu, ze dřeva.

Dřevěné domy ELK

Jaký je rozdíl mezi kanadským a norským srubem

Historie srubových domů sahá až do dalekého středověku. Už tehdy lidé znali výhody dřevěných domů - lehce opracovatelný materiál, rychlá výstavba, dobré přirozené tepelné vlastnosti. Dřevěné domy měly ale jednu nevýhodu - rychle hořely. Z toho důvodu byla jejich stavba za vlády Marie Terezie zakázána.

Dnes se ale sruby opět staví, a to nejen na horách. Mnohé stavební firmy nabízí sruby na klíč, které postaví za pár týdnů. Vybrat si můžete z kanadské a norské technologie.

Sruby ELK

Kanadské sruby

Při stavbě kanadských srubů se používají kulaté klády. Z kmenů stromů se odstraní kůra a jsou tak připraveny k opracování. Mezi jednotlivými kládami nejsou mezery a stěna pak působí jednolitě. Narozdíl od norské technologie se při kanadském zpracování srubů zachovává pevná vnější vrstva, která zvyšuje životnost stavby a díky níž kulatina nepromrzá. Nejčastějším materiálem pro kanadské sruby je borovicové, modřínové a smrkové dřevo.

Výhodou srubů na klíč je, že jednotlivé části konstrukce jsou připravené mimo staveniště. Na samotném místě stavby pak dochází pouze k  montáži domu - nevzniká tak nepříjemný nepořádek.

Norské sruby

Norská technologie spočívá v opracování obou stran klád. Vzniká tak rovný povrch, na který jsme zvyklí u klasických roubenek. Musíme si však uvědomit, že sruby sesychají. Norská technologie výstavby srubů používá speciální spoj - tím, jak dům postupem let sesychá, rohové spoje se do sebe zaklíní. Jednotlivé opracované klády jsou také propojovány dřevěnými kolíky, aby se předešlo vybočení stěn. Menší nevýhodou oproti kanadskému srubu je nutnost technologické přestávky, která činí až 7 měsíců. Jinak není možné objektivně zaměřit otvory na okna a dveře.

Sruby na klíč


Jaký máte názor na bydlení ve srubu? Vyměnili byste ho za klasický zděný dům?

Hodnocení: +34 Hodnotilo uživatelů: 44 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Bydlením ve srubu jste o krok blíž k přírodě