Chcete bydlet úsporně? Nemusíte mít pasivní dům, stačí energeticky efektivní

Chcete bydlet úsporně? Nemusíte mít pasivní dům, stačí energeticky efektivní
06.02.2014 15:24

Stavební trh a média vyvíjí na investory rodinných domů, většinou tedy mladé rodiny, nátlak. Chcete ušetřit za provoz domu? Pořiďte si pasivní dům. Je pořizovací cena ale výrazně převyšuje ceny za taktéž úsporné dřevostavby. Na snadě je tedy otázka: Opravdu se vám vyplatí investovat do pasivního domu nebo se jedná pouze o marketingový tah?

I přes zdánlivě jednoduchou konstrukci je projektování a stavba pasivního domu složitou záležitostí. Nesmí se zapomenout ani na nejmenší detaily. Můžeme tak předpokládat, že se cena díky složitější výstavbě, použitým materiálům a zařízení v domě prodraží. Největším důvodem, proč si pořídit pasivní dům, je jeho energetická nezávislost, což je při vzrůstajících cenách plynu a elektřiny velmi lákavé. Člověk ušetří tisíce za energie a ještě něco udělá pro životní prostředí. Ale jsou taková očekávání od pasivních domů reálná? Částečně ano.

Pasivní dům od společnosti RD Rýmařov.Jaké známe energeticky úsporné domy?

  • Pasivní dům - je definován tak nízkou potřebou tepla na vytápění, že nepotřebujete žádný z běžných vytápění. Přísun energie od slunce, lidí a elektrických spotřebičů po většinu roku bez problémů poskytne dostatek tepla pro celý dům. Měrná potřeba tepla na vytápění j do 15 kWh na metr čtvereční vytápěné plochy ročně.
  • Nulový dům - dům s nulovou potřebou energie, za mezní hodnotu se považuje měrná potřeba tepla na vytápění menší než 5 kWh/(m2a).
  • Dům s přebytkem tepla - nepotřebuje žádnou energii z vnějšku, ale samy ji ještě dodávají do rozvodné sítě.
  • Nízkoenergetický dům - využívá se v nich standardního vytápění, spotřeba energie se ale pohybuje na velmi nízké úrovni. Měrná potřeba tepla na vytápění se pohybuje od 15 kWh do 50 kWh/(m2a) ročně.
  • Energeticky efektivní rodinné domy - měrná potřeba tepla na vytápění nepřesahuje 60 kWh. Ročně tak můžete ušetřit tisíce korun za provoz domu oproti bydlení ve zděném domě.

Návratnost investice do pasivního domu může být až 30 let

Možná se v různých prospektech pasivních domů dočtete, že investice, kterou jste museli vynaložit, se vám do 10 let vrátí. Odborníci ale tvrdí, že je nutné počítat až s 3x delším časem, tedy 30 roky. Záleží samozřejmě na řadě faktorů: Jak kvalitní stavba bude, jak důsledně budete dodržovat zásady bydlení v pasivním domě. V neposlední řadě návratnost investice ovlivní také forma financování, pro kterou se rozhodnete. Úvěry na bydlení cenu vždy ještě navýší o úroky a pasivní dům se vám tak ještě víc prodraží.

Hraje-li pro vás při stavbě domu zásadní roli otázka financí, pak spíš než pasivní hledejte energeticky efektivní dřevostavby. Tedy takové, které nejenže sníží vaše výdaje za energie, ale jejichž výstavba bude navíc cenově srovnatelná s konvenčními stavbami.

KUBIS Lumio od RD Rýmařov ve verzi atyp.


Napište nám svůj názor na pasivní domy do diskuze.

Hodnocení: +36 Hodnotilo uživatelů: 58 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Chcete bydlet úsporně? Nemusíte mít pasivní dům, stačí energeticky efektivní