Chytré řešení vytápění domu - automatické kotle na pelety

Chytré řešení vytápění domu - automatické kotle na pelety
23.07.2012 08:19

Rostoucí ceny elektrické energie i plynu lákají stále více z nás k návratu k tradičním zdrojům tepla – tuhým palivům. Moderní kotle na tuhá paliva umožňují ušetřit na vytápění řádově desetitisíce korun ročně a nabízejí komfort obsluhy blížící se elektrickým nebo plynovým kotlům. Jak ale vybrat ten správný?

Uhlí, dřevo nebo pelety?

Nejlepších zdrojem tepla je dřevo. Zatopte si jím v novém kotli.Základní otázkou je, jaký typ tuhého paliva máte v úmyslu spalovat. V současnosti naleznete na trhu nepřeberné množství kotlů, ve kterých lze topit uhlím, koksem, dřevem i peletami, proto je při výběru kotle nutné zvážit ekonomická hlediska, ekologické aspekty i osobní preference. Nejlevnějším zdrojem tepla je stále uhlí, po zavedení očekávané ekologické daně však bude nejvýhodnější volbou kotel na dřevodřevěné pelety nebo pelety vyráběné z rostlinné biomasy.

Výkon a účinnost

Dalším důležitým kritériem při výběru kotle na tuhá paliva je jeho výkon. Ten závisí na řadě faktorů - nejen na velikosti vytápěného prostoru a tepelných ztrátách objektu, ale také na klimatických podmínkách v lokalitě, dispozičním řešení domu a jeho orientaci na světové strany. Správně stanovený výkon kotle má zásadní vliv na jeho účinnost. Předimenzovaný kotel totiž dehtuje a zanáší se. Tím klesá jeho účinnost a vytápění se prodražuje. Naopak poddimenzovaný kotel nedokáže prostor vytopit a ve snaze zvýšit jeho výkon se přehřívá, poškozuje a klesá jeho životnost.

Moderní automatické kotle na tuhá paliva mají obecně velmi slušnou účinnost mezi 80 a 95 %. Nejvyšší účinnosti nad 90% dosahují kotle na dřevěné a alternativní pelety.

 Při volbě účinnosti kotle na tuhá paliva se vyplatí nechat si poradit od odborníka, například od prověřeného a spolehlivého dodavatele kotlů na tuhá paliva. Jedním z nich je společnost Centrum nářadí s.r.o., dodavatel kotlů ROJEK.Vyberte si z bohaté nabídky kotlů na dřevo ten pravý.

Kotle Rojek TKA, dokáží pracovat jak v automatickém, tak manuálním režimu, automaticky spalují hnědé uhlí v ořechu 2, dřevěné pelety bíle, dřevěné pelety s kůrou tmavé, rostlinné a slaměné pelety, obilí.

Automatické teplovodní kotle na pelety

Kotle ROJEK jsou vyrobeny z vysoce odolných a kvalitních materiálů. Jejich předpokládaná životnost je až 30 let a poskytovaná záruka 6 let. V nabídce společnosti Centrum nářadí s.r.o. najdete kotle na dřevo, pelety, piliny i obilí, kotle manuální, automatické i kombinované, a to v několika výkonnostních kategoriích.

Mezi nejoblíbenější kotle současnosti patří bezesporu automatické teplovodní kotle na pelety. Ušetří vám mnoho práce a času tím, že dokáží bez obsluhy dopravit palivo z velkokapacitního zásobníku do kotle, zapálit ho a posléze vynést popel mimo spalovací prostory. Na vás bude jednou za čas doplnit palivo do násypky a vysypat popel. Díky zásobníku paliva, elektronické regulaci a hořáku se šnekovým podavačem může kotel pracovat v automatickém režimu i několik dní. Elektronickou regulaci lze napojit na oběhové čerpadlo s možností nastavení teploty a času zapnutí kotle i na pokojový termostat.

Retortový hořák umožňuje spalovat dřevěné i rostlinné pelety a po přidání adaptéru i obilí. Při jednoduchém vložení 17 litinových roštů lze do kotle přikládat manuálně a spalovat i vlhké dřevo, štěpku, piliny, hobliny a to vše v režimu efektivního dvojitého hoření.

Jaké zkušenosti máte s automatickými kotli na pelety vy? Zapojte se do diskuze.

Hodnocení: +49 Hodnotilo uživatelů: 65 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Petr Mecl 25.09.2014 13:32:20

    Zdravím, jsem student a právě se nacházím v Lotyšsku na 2 týdenní stáži, kde pracuji pro jednu konkrétní firmu pro kterou přidávám do diskuzí, komentářů a blogů, jejich stránky o kotlích na pelety. Zde je odkaz. http://www.commodus.lv/lat/granulu-apkures-katli/

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 1 Hodnotilo uživatelů: 3 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Chytré řešení vytápění domu - automatické kotle na pelety