Co nesmí chybět v kutilově dílně

Co nesmí chybět v kutilově dílně
04.09.2013 09:20

Určitě znáte nejméně jednoho muže, který tráví ve své dílně či garáži víkendy a podvečery. Stále něco kutí, vymýšlí, vyrábí nebo jen tak relaxuje ve svém království. Pokud patříte mezi ty, kteří si garáž teprve budou vybavovat, máme pro vás malý seznam. Najdete v něm věci, které určitě nesmíte zapomenout koupit!

1. Nářadí je grunt

Nářadí je nejdůležitější součástí dílny, bez něj by přece nebyla žádná práce! Sežeňte si ponk, neboli pracovní stůl, a na něj svěrák. Dále také brusku, pilku na dřevo i na železo, sady klíčů, různé velikosti kladívek, šroubováky, hřebíky, šrouby a matky. Tohle základní vybavení pořídíte v každém hobby obchodě nebo železářství. Pokud ale přijde chvíle, kdy budete potřebovat koupit nářadí dražší, obejděte pár obchodů, porovnejte cenu a kvalitu zboží.

Často se stává, že začínající kutil nemá na potřebné vybavení dost peněz. Ale nezoufejte! Podívejte se po bazarech či burzách, na nářadí z druhé ruky není nic špatného. Vždy si ale pečlivě zkontrolujte, zda je funkční, nekupujte zajíce v pytli. Na určité druhy práce ani nářadí neseženete, v tu chvíli zapojte kreativitu a vyrobte si potřebné pomůcky sám.

A co když vám v dílně chybí dostatek světla? Jako šikovný kutil určitě zvládnete namontovat polykarbonátové desky, které vykazují perfektní propustnost světla a jsou zároveň velmi odolné.

Nakupte si všechno potřebné nářadí!

2. I v dílně je třeba uklízet

Mycí pasta na ruceMožná si říkáte, že v dílně není potřeba uklízet, ale to jste na omylu. Povalující se kusy odřezků ze dřeva, nářadí poházené po zemi a další odpad pro vás můžou být i nebezpečné. Stačí o ně zakopnout a úraz je na světě. Proto si po práci vždy ukliďte, zameťte a nářadí vraťte na své místo. Manželka také po vaření myje nádobí, že?

Někdy se to zdá skoro nemožné - mít čisté ruce v dílně! Zejména pokud pracujete s olejovými látkami, je špína na rukou velmi nepříjemná a nepraktická. Nejen, že vám polovina nářadí vyklouzne z ruky, ale také umažete všechno, na co sáhnete. Doporučujeme mít v dílně mycí pastu na ruce, která spolehlivě odstraní reznaftubrzdovou kapalinu, různá maziva nebo třeba cement. Obsahuje mikrogranule a aplikuje se na mokré ruce.

3. Drobné pomůcky a detaily

V dílně každého správného kutila by neměly chybět ani maličkosti, jako jsou různé gumičky, těsnění, lepidla, stahovací pásky nebo izolepy. Pokud budete něco lepit, rozlijete olej a umažete se, přijde vám vhod zásobník na papírové ručníky. Je velmi praktický, zavěsíte ho na stěnukde vám nebude překážet a zároveň bude vždy po ruce. 

Každý správný kutil by měl být připraven doslova na vše. Zafouká silný vítr, spadne strom, vykupne sněhová vánice a soused od vedle skončí uvězněný v příkopu i se svým autem. Pro takovéto náhlé události byste měli mít v garáži vždy nachystaná ocelová lana, která se vždy budou hodit při nejrůznějších karambolech!


Prozraďte našim čtenářům další tipy na vybavení dílny!

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 42 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Co nesmí chybět v kutilově dílně