Co všechno si připravit pro chov zakrslého králíka

Co všechno si připravit pro chov zakrslého králíka
09.08.2013 11:50

Chcete si pořídit zakrslého králíčka? I když je tento tvor malý, nepodceňujte přípravu na jeho chov. Potřebuje zázemí, stejně jako pes nebo kočka. Zakrslý králíček se stane vaším mazlíčkem. Dejte mu najevo svou lásku i tím, že se o něj budete pečlivě starat!

Nejdříve králíčka poznejte

Ještě než se rozhodnete pořídit si nového společníka, zvažte všechna pro a proti. Zakrslý králík bývá většinou přítulný a milý kamarád. Je velmi společenský, a pokud se mu odmala věnujete, můžete si být skoro jistí, že to bude mazel. Celkově vzato není moc náročný. Je vhodný pro pracovně vytížené - přes den totiž většinu času prospí a aktivní je spíše večer a ráno. To ale neznamená, že se mu nebudete dostatečně věnovat. Je důležité, aby se králíček mohl pohybovat i mimo svou klícku, aby se proběhl nebo změnil prostředí - vezměte ho například na zahradu.

Zakrslí králíci jsou velmi poslušní. Už odmala je učte určitým návykům. Takto je lze naučit čistotnosti. Dokonce se naučí chodit i na kočičí záchod s dřevitou podestýlkou. Reaguje i na zavolání. Vyslovujte jeho jméno stále stejnou intonací, uvidíte, že k vám přiběhne. Musíte ale počítat s tím, že ne každý zakrslý králík je stejný - někdy ho i přes úpěnlivé snažení nenaučíte čistotnosti a poslušnosti. Tak to ale bývá se všemi domácími mazlíčky.

Co si musím připravit, než králíčka přivezu domů

  • Chovatelské pletivo by nemělo být poplastované, aby ho králík neokousal.KLEC - bude jeho domovem a útočištěm především, když bude doma sám. Musí mu velikostně vyhovovat - králíci se rádi protahují. Nejvhodnější je drátěná klec, méně vhodné je skleněné terárium, v něm mu bývá horko.
  • SPACÍ BOUDIČKA - tak jako se vy choulíte pod peřinu, potřebuje i králíček své soukromí. Stačí mu skromný přístřešek stlučený z prkének.
  • JESLIČKY NA SENO A NAPÁJEČKA - aby neměl v kleci nepořádek, je ideální dávat králíčkovi seno do jesliček, které se zavěsí na klec (další důvod, proč mít drátěnou klec) a vodu do pítka. Voda bude stále čistá, v misce by ji králík mohl vylít.
  • PŘENOSKA - možná si říkáte, že s sebou králíčka nikam vozit nebudete, ale časem zjistíte, že s vámi může cestovat. Proto je dobré pořídit si speciální přenosku na zakrslého králíka.
  • KRMENÍ - nejčastější potravou králíka je seno, čerstvá tráva nebo granule. Milují také zeleninu a ovoce (ale jen vybrané druhy).

Venkovní kotec - udělej si sám

Abyste svému králíčkovi poskytli dostatek prostoru, vyrobte mu venkovní kotec. Nejen, že si pochutná na čerstvé trávě, ale také změní prostředí a proběhne se. My vám poradíme, jak takový kotec vyrobit.

  1. Připravíme si dřevotřískové desky, hřebíčky, kladívko a chovatelské pletivo a úzké latě na rámeček.
  2. Na dřevotřískové desky si tužkou nakreslíme přesné rozměry kotce. Měl by být dostatečně velký, aby se v něm králíček netísnil.
  3. V přední desce vyřízneme otvor, kterým bude králík vcházet do kotce.
  4. Krátkými hřebíky stlučeme desky k sobě, hrany začistíme nábytkovým laminem (přežehlíme přes kus látky).
  5. Pečlivě zkontrolujeme, zda hřebíky nevylezly z desky, králík by se o ně mohl poranit.
  6. Kotec by měl mít také zavírací dvířka. Připravíme si rámeček z úzkých latí. Montáž pletiva provedeme tak, že si vystřihneme požadovaný kus pletiva a sešívačkou ho připevníme k rámečku. Následně provedeme zalištování, aby se králík neporanil o konce pletiva.
  7. K vyrobenému kotci pro králíka smontujte také ohrádku, aby se mohl proběhnout. Zpočátku bude bojácný, a tak ohrádku potáhněte jutovou zástěnou. Prodává se sice ve velkých baleních, ale zbytek můžete použít například pro zakrytí plotu nebo záhonku.

Teď byste měli být připravení na svého nového domácího mazlíčka, pokud máte další typy, co si koupit či vyrobit předtím, než se králíček stane součástí rodiny, napište nám do diskuze.

Hodnocení: +45 Hodnotilo uživatelů: 69 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Co všechno si připravit pro chov zakrslého králíka