Dětské hřiště na zahradě – co všechno po zimě zkontrolovat, aby bylo co nejbezpečnější

Dětské hřiště na zahradě – co všechno po zimě zkontrolovat, aby bylo co nejbezpečnější
31.03.2016 12:58

Pokud máte rodinný dům se zahrádkou, nebo si zahrádku pronajímáte na kraji města, určitě se vaše jaro nese ve znamení péče o okrasné stromy a keře, sázení květin či vysazování zeleniny. Vaše děti to ale vidí úplně jinak. Na zahradu je láká teplé počasí. Jak je zabavit? Vytvořte jim malé dětské hřiště přímo na své zahradě.

V posledních letech je u českých domů stále více vidět zahradní trampolína. Je oblíbená nejen mezi dětmi, ale vyřádí se na ní i dospělí. Pokud už máte trampolínu z loňska, stačí ji jen oprášit a správně sestavit. Poradíme vám, jak na to. Po zimě je nutné trampolínu pořádně zkontrolovat, jde přece o bezpečnost vašich dětí:

  • Nohy, na kterých trampolína stojí, by měly perfektně držet (většinou jsou totiž skládané).
  • Ochranná síť nesmí být potrhaná.
  • Pružiny trampolíny musí být v pořádku - každou z nich zvlášť projděte, jestli je dobře zaháknutá v konstrukci trampolíny.
  • Detailně si prohlédněte i  plachtu trampolíny - pokud jste ji měli špatně uskladněnou, mohou se v ní objevit drobné povrchové prasklinky.
  • Nezapomínejte, že pružiny trampolíny musí být zakryté ochranným krytem (nejčastěji z PVC materiálu). Bez něj trampolínu nepoužívejte.

Objevili jste závažnou závadu na své trampolíně? Zkuste si objednat náhradní díly. V současnosti jsou ale kvalitní trampolíny cenově dostupné, a tak si rovnou můžete pořídit novou. Doporučujeme vám například trampolínu GoodJump, které patří mezi nejprodávanější v ČR. Nosnost této trampolíny je až 180 kg, takže se na ní vyřádí i dospěláci. Nejlevnější trampolínu s ochrannou sítí a žebříkem o průměru 305 cm seženete už za 3.698 Kč.

Trampolína GoodJump

Péče o dětské hřiště na zahradě

Pokud máte na zahradě kromě trampolíny ještě houpačky, skluzavky, pískoviště nebo prolézačky, nezapomeňte zkontrolovat i je. Když už ani v noci teploty neklesají pod nulu, je vhodný čas na obnovení nátěrů - vyberte suchý slunečný den, pokud možno bezvětří. Prohlédněte všechny dřevěné části, nátěr může být oloupaný, ošoupaný nebo mohou ze dřeva koukat třísky, o které se děti poraní. V takovém případě musíte starý nátěr nejprve odstranit, dřevo začistit do hladka a až potom natírat. Podobně to platí i u kovových částí prolézaček.

U houpaček prohlédněte všechny řetězové články, jestli pevně drží. Sundejte plachtu z pískoviště a vyčistěte ho, zpravidla bude potřeba doplnit i nový písek.


Teď už víte, co všechno na dětském hřišti zkontrolovat, aby bylo bezpečné. Tak hurá na zahradu!

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 41 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Dětské hřiště na zahradě – co všechno po zimě zkontrolovat, aby bylo co nejbezpečnější