Díky dřevu ušetříte za vytápění. Topná sezóna už vás strašit nemusí

Díky dřevu ušetříte za vytápění. Topná sezóna už vás strašit nemusí
05.03.2015 21:18

U plynového a elektrického topení sice stačí jenom zmáčknout tlačítko a za chvíli se můžete ohřát, dřevo ale tyhle dvě energie nepředčí. Plápolání v krbu, příjemné praskání a nezaměnitelné teplo nám poskytne jenom dřevo. Ne každý s ním ale umí topit, proto jsme si pro vás připravili pár rad. Ať už jste milovník dřeva, dřevorubec samouk nebo úplný začátečník.

Základem úspěchu je správně suché dřevo

Topení dřevemČastou chybou (nejen začátečnickou) je vytápění nedostatečně vyschlým dřevem. Nemůžete přijít na to, proč sklo krbu stále černá? Může za to právě vlhké dřevo. Moderní krbové vložky a kamna mají sice tzv. oplach skla, ale s mokrým dřevem si prostě neporadí. Kamna nebo krb dehtují, zanáší se komín a vy tak pomalu ničíte topné těleso. Vlhkost dřeva na topení by neměla překročit hranici 20 %. Nejenže výrazně zkracujete životnost krbu, ale také plýtváte – vlhké dřevo má totiž nižší výhřevnost než suché.

Nejjistější metodou, jak zjistit vlhkost dřeva, je měření vlhkoměrem. Nejdůležitější je ale správné skladování dřeva – v provzdušněném dřevníku chráněném před deštěm i přímým sluncem (na prudkém slunci dřevo vysychá příliš rychle a praská). Dřevo by nemělo být v kontaktu s podlahou, rovnejte ho například na paletu. Pamatujte, že dřevo vysychá, teprve když ho naštípáte a naskládáte do dřevníku. Dodržujte zásadu, že dřevem můžete topit nejdříve za rok. A jestliže patříte mezi znalce, určitě víte, že dřevo je správně suché tehdy, když při poklepu tzv. zvoní.

Dřevo se využívá nejen na topení. Díky moderním technologiím ho lze využít i na montované domy, tzv. rámové dřevostavby. Výstavba domu trvá pouhý měsíc a nezastaví ji ani mrazy.

Jaké vybrat dřevo

Svou roli hraje samozřejmě také druh dřeva. Měkkým dřevem (borovice, smrk) zatápíte, protože je vhodné na třísky a rychle hoří, a tvrdým dřevem udržujete oheň. Nejvyšší výhřevnost ze skupiny tvrdého dřeva mají buk, habr, akát a jasan. Tyto druhy dřeva zároveň rychle vysychají a dlouho hoří, lze s nimi i zatápět. Zanechávají žhavé uhlíky, které ještě dlouho po přiložení sálají.

Mezi klasiku patří samozřejmě dubové dřevo, které má ale tlustou kůru a je z něj tedy méně dřeva. Pozor ale na vysoký obsah tříslovin v dubovém dřevu, které zanášejí kamna. Proto byste měli tento druh dřeva nechat proti všem pravidlům na dešti, aby se třísloviny vyplavily.

Hodnocení: +27 Hodnotilo uživatelů: 47 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Díky dřevu ušetříte za vytápění. Topná sezóna už vás strašit nemusí