Díky nízkoenergetickým domům můžete bydlet šetrně

Díky nízkoenergetickým domům můžete bydlet šetrně
07.12.2012 10:13

Pořízením nízkoenergetického domu si zajistíte budoucnost bez zbytečně vysokých výdajů na provoz domácnosti, na vytápění. Montované domy, to není jenom trend, to je životní styl, který tu s námi bude ještě po dlouhá desetiletí. Dnešní dřevostavby jsou totiž natolik kvalitní, že v nich bez problému strávíte celý život - starým okálům už dávno odzvonilo!

Co je to nízkoenergetický dům?

Spojení "nízkoenergetické domy" dnes slyšíme na každém rohu. Většina lidí ví, že bydlení v nich je levnější. Co ale atribut nízkoenergetický znamená přesně? Budete žít ve zdravém prostředí, kde se netvoří žádné plísně a kde je zaručený přísun čerstvého vzduchu. Tudíž snížíte riziko vzniku onemocnění, jako je například astma, na minimum. Díky tomuto speciálnímu domu ušetříte až polovinu nákladů za vytápění oproti domu standardnímu.

Trochu čísel pro představu...

  • Měrná spotřeba tepla (roční spotřeba tepla na vytápění vztažená na 1 m2 podlahové plochy vytápěné části budovy) činí u nízkoenergetických dřevostaveb do 50 kWh/m2.
  • Abyste si tuto hodnotu dokázali porovnat, u běžné novostavby je tato spotřeba do 140 kWh/m2, u starší stavby se čísla vyšplhají dokonce na dvojnásobek!

Nízkoenergetická dřevostavba ELK řada Bungalov

Jaké jsou znaky montovaných domů?

Na první pohled dřevostavby, tedy montované domy, nepoznáte. Obecně ale platí, že nejlepší je zvolit jednoduchý tvar čtverce nebo obdélníku bez zbytečných výstupků a výklenků. Okna a všechny další skleněné plochy budou vždy orientovány na jih, či jihozápad, aby dům pohltil co nejvíce slunečních paprsků a tím pádem se i ohříval. V domě navíc budete mít dostatek světla a nestane se vám z něj tmavý brloh. Zasklení se celkově musí věnovat hodně pozornosti, dbejte na to, aby všechna okna a dveře byla z kvalitních materiálů. Vždy si je nechte namontovat od odborníků, i když si myslíte, že byste to zvládli. Je to i z toho důvodu, že na okna namontovaná svépomocí se nevztahuje záruka.

Samotné stavbě musí předcházet odborně zpracovaný architektonický návrh (projekt), který bude počítat se všemi těmito opatřeními. Důležité je také dostatečně silná tepelná izolace, která může být polystyrenová nebo z minerální vaty (ta je ale dražší).

Nízkoenergetická dřevostavba ELK řady Comfort

Čím vytápět ve dřevostavbě?

Do širšího povědomí budoucích stavebníků se stále více dostávají tepelná čerpadla. Ano, jsou skvělá, pokud takové čerpadlo budete mít, nebudete závislí na dodávce energií na vytápění, bohužel mají svá ale. Jsou finančně náročná - pokud se tedy do svého rozpočtu na dům jen taktak vejdete, tepelné čerpadlo si nejspíš nepořídíte.

Zprvu byste si měli rozmyslet, zda chcete vtápět elektřinou, plynem nebo tuhými palivy. Podle toho budete vybírat vhodný kotel. Dnes nejvýhodněji vychází topení dřevem a uhlím. Pořiďte si automatický kotel na pelety, který umožňuje spalovat i méně hodnotná peletová biopaliva.

Jak vybavit dřevostavbu?

Ratanový papasanInteriér si můžete vybavit absolutně podle svého vkusu. Stavba ze dřeva vás v tom nijak nebude omezovat. Naopak - poskytne vám ještě více prostoru díky svým tenkým stěnám. Interiér montovaného domu si můžete vybavit nejmodernějšími futuristickými vymoženostmi, nebo být styloví a pořídit si ratanový nábytekkterý vašemu bydlení dodá šmrnc a jedinečnost.

A co na to říkáte vy? Bydlíte ve dřevostavbě nebo o ní teprve přemýšlíte?

Hodnocení: +24 Hodnotilo uživatelů: 50 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Díky nízkoenergetickým domům můžete bydlet šetrně