Dřevo na zahradu patří. Nejlépe v podobě pergol, altánů nebo domků na nářadí

Dřevo na zahradu patří. Nejlépe v podobě pergol, altánů nebo domků na nářadí
27.03.2015 14:11

Zahrada bez malých dřevostaveb vypadá tak nějak chudě. Konstrukce ze dřeva slouží nejen jako okrasa zahrady, ale poskytují nám cenný prostor na úschovu nářadí, kol či zahradního nábytku. Pod pergolou a altánem zase odpočíváme, hostíme přátelé a užíváme si teplé letní večery. Malé dřevostavby na zahradu prostě patří.

Dřevo vás nikdy nezklame. Hodí se do moderní i rustikální zahrady, můžete ho doplnit o další materiály a vytvořit z něj originální kus, který bude stát jen na vaší zahradě. Konstrukce ze dřeva jsou součástí zahrad už od nepaměti. Vždycky budou vypadat lépe než jakékoliv konstrukce plastové a při správné údržbě vydrží i mnohem déle. Dřevěné stavby jsou na zahradě většinou dominantní, ať už se jedná o altán, přístřešek, pergolu, dřevník nebo zahradní domek. Při navrhování stavby se nemusíte držet při zemi, dřevo snese téměř vše.

Altán neboli besídka. Anglická záležitost jako součást parků a zahrad

Altánem označujeme menší okrasnou stavbu v zahradách, parcích a lázních, která je určená především pro relaxaci, odpočinek, setkávání lidí a zábavu. Zahradní altány jsme si velmi oblíbili pro jejich variabilitu, díky které zapadne do každé zahrady. Altán je samostatná stavba ze dřeva nebo kovu, která má věžičkovitý tvar a nejčastěji osmiúhelníkový půdorys. Může být zcela nebo částečně uzavřený.

Dříve platilo, že altán na vlastní zahradě si mohli dovolit jen velmi zámožné rodiny. Dnes je tomu naštěstí jinak a šikovný kutil si menší dřevěný altán dokáže postavit sám.

Pergola

V jednoduchosti je krása aneb Začněte pergolou

Pergoly jsou nejjednodušší konstrukcí ze dřeva, která se vyskytuje na mnoha českých zahradách. Jejich podoba je různá. Nejčastěji jsou ze dřeva nebo hliníku, zdobí je nejrůznější zídky a treláže. Pergoly mají delší tradici než altány, za jejich předchůdce se považují už jednoduché opěry z větví.

Konstrukce pergoly je jednoduchá - sloupy jsou propojeny vodorovnými příčníky. Střecha může být otevřená či zakrytá, stavba může stát samostatně na otevřeném prostranství, ale častěji ji vídáme opřenou o zahradní zídku nebo obvodovou stěnu domu. Pergola by měla být prosvětlená a vzdušná.

Zahradní domek jako další užitná místnost

Zahradní domekZahradní domek vám poskytne další možnost, jak využít zahradu. Můžete v něm skladovat nářadí, zahradní techniku, kola, sezónní věci nebo si z něj udělat malou dílnu. Zahradní domek se ale určitě nehodí všude. Měli byste na něj mít dostatek prostoru, aby do zahrady zapadl a nepůsobil příliš robustně. Také barva domku by měla korespondovat s celkovým zaměřením zahrady. Do japonské zahrady se hodí například domek s tmavě červenohnědým nátěrem, v rustikální zahradě zase nechte vyniknout masivní dřevo a domek jen přelakujte bezbarvým lakem.

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 36 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Dřevo na zahradu patří. Nejlépe v podobě pergol, altánů nebo domků na nářadí