Ekonomika vytápění, aneb šetříme chytře a s noblesou

Ekonomika vytápění, aneb šetříme chytře a s noblesou
21.10.2013 19:39

Také před blížící se zimou přemýšlíte nad ekonomickou stránkou vytápění vašeho obydlí? Ať už jste majiteli domu, či bytu, staré zástavby, či novostavby, nabízíme vám několik praktických rad, jak ušetřit a při tom zachovat eleganci a příjemnou atmosféru vašeho bydlení.

Rodinná ekonomika

Nedílnou součástí rodinného rozpočtu jsou náklady na vytápění a ohřev vody. A je jedno, zda používáte elektřinu, plyn či tuhá paliva. Kdo by pak nechtěl zkusit snížit tuto finanční zátěž na minimum? Jak tedy ušetřit, ale zároveň si zachovat vytříbený styl vašeho bydlení? V tomto článku naleznete pouze taková doporučení, která snoubí ekonomické i ekologické výhody a originální design

Nejproblematičtějšími částmi ekonomiky vytápění jsou vždy tři témata - vhodná okna, izolace a zdroj tepla. Podívejme se na tyto problematické body blíže.

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku, kam schováš? Především tam, kde bude příjemně teplo!

Vytápění, neboli zdroj tepla

  • Ekonomickým a zároveň designovým hitem jsou krbová kamna s teplovodním výměníkem! Originálně oživí interiér obývacího pokoje. Krbová kamna s výměníkem využijete efektivně ve spojení s klasickým ústředním topením. Poslouží vám k vytápění místností i k ohřevu teplé užitkové vody. Jednoduchým použitím záslepky můžete teplovodní krbová kamna přeměnit na teplovzdušná.

  • Úsporné a komfortní řešení pro vaše vytápění jsou také kotle na pelety. Jsou vhodné jak pro rodinné domy, tak i pro velké objekty. Tyto kotle patří do nejvyšší emisní třídy a splňují kritéria pro získání dotací. Granule pelet jsou vysoce výhřevné a mají minimální nároky na skladování a manipulaci. Při spalování vzniká i nižší množství popela, než při spalování stejného množství hnědého uhlí. Výrobci nabízejí moderní kotle s automatickým dávkováním, ale plně postačí i jejich klasické provedení. Peletám je obecně předpovídána velice slibná budoucnost.
  • Další možností jsou tepelná čerpadla, jejichž úspora spočívá především v tom, že dvě třetiny energie potřebné pro vytápění, odebírá tepelné čerpadlo přímo z přírody. Vaše obydlí bude příjemně vytápěno v zimě a chlazeno v letních měsících. Zároveň vám poskytne k dispozici i potřebné množství teplé vody.

Okna jako častý energetický problém

  • Plastová okna jsou jednoznačně výhodným krokem k ekonomickým úsporám vašeho bydlení. Nabídka sortimentu je na dnešním trhu více než široká. Stylový vzhled vaší stavbě dodají například i modely s dřevěnými dezény a někteří výrobci vám umožní i splnění vašich jakkoliv specifických nároků. Izolační dvojskla vám navíc ručí za tepelnou prostupnost.

  • Bydlíte v historickém centru města, chtěli byste si vyměnit okna, ale zpravidla narazíte na památkový úřad, který vám nepovolí okna plastová? Vhodným řešením jsou takzvaná špaletová nebo kastlová okna, která jsou vyráběna na míru. Při výrobě jsou zachovány původní ozdobné prvky a kování si můžete zvolit v modernější variantě, nebo jako napodobeninu původního. Jistě uvítáte i možnost doobjednání doplňků, jako jsou například hliníkové parapety, nebo žaluzie. Na vnější křídla se používají izolační dvojskla, která zlepší tepelně-izolační vlastnosti stejně jako celoobvodové silikonové těsnění. Tato okna si může pořídit kdokoli, kdo má rád tradiční hodnoty a funkcionalitu. Velmi dobře se vyjímají například v roubenkách, starších rodinných domech nebo chalupách.

Izolace ano, či ne? 

Radíme vám, zvažte důkladně formu izolace vaší nemovitosti. Například cihlové domy s tlustými zdmi mají mnohem lepší tepelné vlastnosti samy o sobě, než kdybyste je takzvaně udusili umělými materiály, nebo-li zateplili. Přes tyto umělé materiály pak může teplo přestat pronikat směrem do vašeho domu. U starých kamenných domů je naopak izolace doporučována.

Věnujte pozornost například i dřevostavbám. Díky propracovaným stavebním technologiím a použitým materiálům odolávají spolehlivě povětrnostním vlivům, aniž by byly zvláště zatepleny. Jejich skvělé izolační vlastnosti vám mohou přinést markantní úspory za energie.

Izolace tedy může, ale i nemusí znamenat ekonomické úspory.


Máte zkušenosti ohledně tepelných úspor vašeho obydlí? Podělte se o ně s námi...

Hodnocení: +37 Hodnotilo uživatelů: 51 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Honza 18.02.2014 11:37:07

    Krbová kamna s výměníkem u nás nahradila již vysloužilý plynový kotel. Předělali jsme i rozvody (měď), vyměnili žebrové radiátory za designové Koratherm Horizontal. Nejen že to topení vypadá luxusně, ale také jsme se dostali na poloviční náklady za vytápění. Návratnost investice bude rychlá. A to kupuji tvrdé dřevo v metrech. Krbová kamna s výměníkem doporučuji všem.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 2 Hodnotilo uživatelů: 4 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Ekonomika vytápění, aneb šetříme chytře a s noblesou