Gabiony: Hudba budoucnosti v oplocení zahrad?

Gabiony: Hudba budoucnosti v oplocení zahrad?
13.03.2013 14:57

Víte, co jsou gabiony? Možná vám to nic neříká, a přesto je určitě znáte. Vybavte si například zpevněné kamenné svahy kolem silnic a dálnic. Nebo kamenné stráně v uměle rozšířeném korytě řeky. Ano, právě to jsou gabiony. Respektive soustava gabionových košů spojených dohromady. Ty se ale nevyžívají jen na velké stavební projekty. Hitem posledních let je použití gabionů do zahrad v moderních zástavbách. Nepořídíte si je i vy? Pokud o tom uvažujete, pak čtěte dál.

Z čeho jsou gabiony aneb nejdřív trocha teorie

Gabiony jsou drátěné konstrukce (koše) nejčastěji ve tvaru krychle, které jsou naplněné kameny. Výjimkou ale nejsou ani konstrukce ve tvaru kvádru nebo tzv. matrace. K vyplnění se používají buď přírodní kameny, nebo lomový kámen. Kromě toho lze gabiony vyplňovat i zeminou, popřípadě recyklátem. Co se týče sítě gabionů, ta se vyrábí ze svařovaných ocelových drátů. Velikost samotné konstrukce záleží na okatosti drátované sítě. Maximálně to bývá
3200 x 2100 mm.

Než se rozhodnete pro koupi gabionů, zjistěte si víc o jejich provedení. Prodávají se gabionové koše s pozinkovaným drátem nebo s drátem se speciální galfanovou vrstvou. I když mohou být konstrukce s galfanem dražší, rozhodně vám doporučujeme vybrat právě takové. Gabiony jsou díky galfanu odolnější proti mechanickému poškození a mají delší životnost - dokonce až 3x delší než při provedení z pozinkovaných drátů.

Gabiony

Inspirujte se, kam se hodí gabiony

Už na začátku jsme uvedli, že gabiony se používají pro zpevnění svahů nebo břehů řek. Jejich použití je však různorodější. Z gabionů se staví protihlukové stěnyplotyseparační zdi nebo i dekorační zídky. S gabiony můžete předělit svou terasovitou zahradu nebo zabezpečit své zahradní jezírko. Záleží čistě na vašem individuálním nápadu. Gabionové koše mají navíc široké uplatnění pro růst okrasných rostlin.

Ačkoliv se zdá, že gabionové ploty a oplocení jsou čistě venkovní záležitostí, opak může být pravdou. Gabiony se dají použít i jako zajímavý interiérový prvek. Dají se s nimi rozdělit místnosti nebo vytvořit okrasné sloupy. Při tomto využití však mějte na paměti, že gabiony jsou přeci jenom výraznější. Hodí se proto spíš do větších prostor – na chodby nebo vstupní haly.

Ploty a oplocení


Co tedy myslíte? Jsou gabiony hudbou budoucnosti v oplocení zahrad? A co říkáte na jejich využití v interiéru? Napište nám své postřehy do diskuse pod článkem.

Hodnocení: +9 Hodnotilo uživatelů: 75 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Gabiony: Hudba budoucnosti v oplocení zahrad?