I ploty procházejí evolucí

I ploty procházejí evolucí
06.11.2012 00:31

Má váš plot již svůj život za sebou a nutně jej potřebujete vyměnit? Vezměte tento článek jako inspiraci, jak může váš plot vypadat a jaké jsou technologické postupy při jeho stavbě.

Žádný plot bohužel nevydrží věčně, ani když se o něj poctivě staráte. Naštěstí s příchodem moderních technologií pronikly novinky postupně také do oplocení, kdy jsou nové pletiva designově povedenější a především poskytují mnohem vyšší životnost. Nejen, že si tak snáze vyberete plot přesně podle vašeho vkusu, ale vydrží vám mnohem déle. Dnes již se nemusíte omezovat a zůstávat u dřeva nebo cihel, místo toho je možné pořídit si vzdušný plot, který bude zároveň vysoce funkční.

Plotové panely Axial

Jak se staví plot

Na první pohled to může vypadat, že oplocení pozemku je jednoduchou záležitostí na jedno odpoledne, které zvládne každý. Opak je pravdou, tedy pokud nejste Chuck Norris. Nejprve je nutné vykopat jámy pro plotové sloupky, které následně zajistíte vybetonováním. Až po pořádném zatvrdnutí je možné vrhnout se na natažení pletiva, což také není jednoduchý proces. Záleží na přesnosti a k tomu potřebujete vodící drát, případně je dnes možné využít digitální laserové vodováhy.

I takhle může vypadat váš plot

Plot, který splyne s okolím

Nejnovějším technologickým pokrokem ve stavebním průmyslu a plotovém oplocení je pletivo Axial. Jeho unikátnost spočívá ve svařovaných okách, které se zmenšují od středu k okrajům. Tím nejen designově pozvednou každý objekt nebo zahradu, ale skvěle poslouží jako opora pro popínavé rostliny. Stejně tak je oceníte jako součást živých plotů, kdy ve správné barvě splynou s okolím.

Vybírat lze z vertikálního i horizontálního provedení ok a prvotřídní zinkovaná ocel je schráněna ochrannou plastovou vrstvou, což zaručuje dlouhou životnost v řádu desetiletí při minimálních nárocích na údržbu.

Oplocení pozemku poskytuje první vlnu zabezpečení

Plotové panely do každé zahrady

Další technickou novinkou, o které byste měli vědět a případně o ní s celou vážností přemýšlet jsou plotové panely. Se zakoupením celého plotového systému získáte designově dokonalý plot, který se neztratí u žádného rodinného domu, a v poslední době se začínají pro svůj vzhled používat také k oplocení administrativních budov.

Oproti klasickým rolím s pletivem nabízejí plotové panely mnohem jednodušší instalaci a výrazně snadněji se realizují v nerovném terénu nebo na svazích.

Výběr a stavbu plotu nepodceňujte

Patrně jste již pochopili, že stavba plotu není žádná procházka růžovým sadem a bude stát mnoho času, námahy a stresu. Proto pokud toto nechcete podstoupit, obraťte se při stavbě plotu na profesionály, jejichž je to denním chleba a ve výsledku vás to nevyjde o mnoho dráž. Navíc se můžete radovat s dokonalého výsledku.

Autor: Martin Buchta

Jaké máte zkušenosti s výběrem a instalací nového plotu vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskuzi!

Hodnocení: +21 Hodnotilo uživatelů: 37 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » I ploty procházejí evolucí