Ideální kancelář. Jak zajistit to nejlepší pracovní místo pro své zaměstnance?

Ideální kancelář. Jak zajistit to nejlepší pracovní místo pro své zaměstnance?
01.09.2015 13:33

S kvalitou prostředí úměrně stoupá kvalita odvedené práce, spokojenost zaměstnanců a s ní pojící se vyšší produktivita. Přijdete na to, že investovat do modernizace pracovního prostředí se vám opravdu vyplatí. Možná ne hned, ale v delším horizontu určitě. Stačí umět dobře počítat.

Počet lidí pracujících v kancelářích se neustále zvyšuje. S ustupující ekonomickou krizí se firmy rozrůstají a noví zaměstnanci přibývají. Nastává ale jeden problém - kam s nimi? Zaměstnavatel je zákonem přímo povinen poskytnout svým zaměstnancům optimální pracovní podmínky. Jaké to ale jsou?

Jednomu je zima, druhému vedro. Co s tím?

Pokud v kanceláři sedí více lidí, jen málokdy se shodnou na teplotě v místnosti, na větrání, na nastavení klimatizace. A nastává problém. Ženám je většinou zima a těžko se zahřejí, zatímco muži mají většinou raději chlad. Kancelář by se měla také pravidelně větrat od těžkého vydýchaného vzduchu. Ale co když si to kolega sedící u okna nepřeje, protože by ofoukl? Řešením je kvalitní vzduchotechnika.

Aby byl výsledek efektivní a všichni byli nakonec spokojení, je nutná odborná montáž vzduchotechniky. Klimatizace jsou věčným sporem. Někdo je zásadně proti, někdo bez nich naopak nedá ani ránu. Pokud se celá kancelář dohodne a nastaví teplotu tak, aby víceméně každému vyhovovala, je to krok dobrým směrem. Klimatizační jednotka ale musí být umístěná na správném místě tak, aby na nikoho přímo nefoukala, což je nejen nepříjemné, ale ze zdravotního hlediska také nebezpečné. Výhodou moderních klimatizací ale je, že mohou i topit.

Pamatujte, že maximální rozdíl teplot venku a v místnosti by měl být 6 stupňů. Příliš vysoké teplotní rozdíly znamenají pro tělo šok.

Kancelář by vám měla být příjemná.

Jak na vytápění kanceláře

A u teploty v kanceláři ještě zůstaneme. V létě nás trápí vedro, v zimě je tomu naopak. Pokud při práci u počítače klesne teplota v místnosti pod 20 stupňů, pro zaměstnance je to velmi nekomfortní. Ale podíváme-li se na situaci očima zaměstnavatele, jak na vytápění ušetřit? Investujte do moderního topného systému. Ideální je třeba teplovodní podlahové topení pro firmy. Ideální příležitostí, jak podlahové topení zavést, je při rekonstrukci budovy. Odměnou jsou nejen nižší výdaje za energie, ale také úsměvy zaměstnanců a jejich vyšší výkonnost!

Trochu norem a čísel

  • Dle normy by se měla teplota v kanceláři pohybovat v rozmezí 20-26 stupňů.
  • Únosná operativní teplota pro kanceláře je na hranici 28 stupňů.
  • Pro 10 žen stačí jedno WC, pro 15-30 žen pak dvě WC. Počet se samozřejmě úměrně zvyšuje. Stejné pravidlo platí i pro muže.
  • Každý zaměstnanec by měl mít k dispozici minimálně 2 m2.

Znáte tzv. syndrom open space? Hrozí lidem, kteří pracují na velkém otevřeném pracovišti a kolem sebe mají desítky kolegů. Pokud i vy pracujete v otevřeném prostoru, přineste si do práce svoje osobní předměty a místo si zútulněte. Zlepšit náladu i pracovní výkonnost pomáhají rostliny

Hodnocení: +57 Hodnotilo uživatelů: 73 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Ideální kancelář. Jak zajistit to nejlepší pracovní místo pro své zaměstnance?