Interiér ve skandinávském stylu

Interiér ve skandinávském stylu
11.02.2016 14:36

Zařizujete si nové bydlení? Pokud je pro vás důležitá především funkčnost a praktičnost interiérů, nechte se inspirovat čistým skandinávským stylem, který je v současné době velmi populární. Díky světlým barvám a přírodním materiálům docílíte příjemné atmosféry.

Máte rádi jednoduchost, praktičnost a minimalismus? Pak je právě pro vás vhodný v současné době velmi oblíbený skandinávský styl zařízení bytu. Typický je, jak již bylo zmíněno, minimalismus, jednoduchost a především funkčnost interiérů.  Pro tento styl zařizování bytu je důležitá vzdušnost a světlé barvy. Vhodný je především pro ty, kteří mají rádi přírodu. Využívají se přírodní materiály, tkaniny, textilie s pruhy případně květinami nebo jednoduché plátno.

A jaké barvy se ke skandinávskému stylu hodí nejlépe?

Z barev pak odstíny šedé, modré případně béžové. Do skandinávského stylu se hodí především bílá barva, která je barvou čistoty. Její velkou předností je optické zvětšení prostoru. K bílé barvě se perfektně hodí dřevěný nábytek, ale využít můžeme i kámen nebo sklo. Zajímavá může být i kombinace moderního a starého nábytku. Pokud jde o vybavení, není vždy nutné utrácet za nový nábytek. Dobře poslouží i nábytek z bazaru, který si můžeme svépomocí zrestaurovat.

Zařizujete nově bydlení? Nezapomeňte sladit i takové detaily jako je sprchová baterie se zbytkem zařízení.

Opomenout nesmíme ani doplňky, ačkoliv v tomto případě znamená méně více

Pro doplňky a menší plochy pak jako kontrast k neutrálním tónům dobře funguje šedá a černá barva. Vhodnými dekoracemi, které můžeme využít, jsou různé plédy, polštářky nebo přehozy a různé kožešinky, které dotvoří příjemnou atmosféru a jejichž případná obměna není finančně tolik náročná. Nemusíme se bát využít romantické prvky, jako jsou zrcadla, svícny nebo i netradiční lucerny.

Nedostatek místa se dá řešit kreativně i za pomoci moderních technologií

V českých domácnostech také často bojujeme s nedostatkem místa a úložnými prostory. Spojení kuchyně s obývacím pokojem může prostor opticky zvětšit. Velkým problémem bývá skladování. Pokud jde o kuchyňský nábytek, v současné době existuje na trhu široká škála výšek a šířek skříněk, které dovolují vybavit i atypické prostory, jakými je například podkroví. Místo ušetříme i využitím moderních výsuvných, výklopných a otáčecích skříněk. Pro kuchyňský nábytek ve skandinávském stylu je opět typická funkčnost a minimalismus.

Moderního vzhledu kuchyně pak dosáhneme využitím skla, kovu či dalších méně obvyklých materiálů. Velký objem místa také uspoříme zabudováním kuchyňských spotřebičů do linky nebo vytvořením jídelního koutu např. v obývacím pokoji. Moderní je i nahrazení jídelního stolu barem, který je součástí kuchyňské linky. Optického zvětšení prostoru docílíme použitím světlých barev. Důležitý je i dostatek světla, kterého docílíme pomocí dlouhých zářivek nebo využitím vícero bodových svítidel.

Hodnocení: +32 Hodnotilo uživatelů: 44 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Interiér ve skandinávském stylu