Jak co nejvíce ušetřit za provoz domu

Jak co nejvíce ušetřit za provoz domu
10.07.2013 12:32

Neustále přemýšlíme, jak co nejvíce snížit náklady z provoz domu. Ceny energií se zvyšují, ale vodu a teplo potřebujeme pořád. Nemusíte ale hned uvažovat o radikálních řešeních, které budou omezovat váš život. Zkuste přemýšlet úsporně a ekonomicky. Máme pro vás pár rad, jak dosáhnout úsporného chodu domácnosti. Tyto rady a následná opatření se ale neobejdou bez počáteční investice. Věřte však, že se vám vyplatí!

Domácnost by neměla být přetopená

Nejvíce ušetříme, když budeme regulovat vytápění. Zejména ve starých domech je spotřeba plynu, uhlí či dokonce elektřiny na vytápění vysoká. Topte s mírou, nepřetápějte! Není to ani zdravé, ani ekonomické. Určitě víte, že je důležité větrat - v zimě ale větrejte nárazově. Vyhněte se neustále otevřeným "větračkám", které snižují teplotu v bytě.

Regulace podlahového teplovodního topení

Pokud chcete investovat více, doporučujeme vyměnit starou topnou soustavu. V současnosti je na výměnu vhodná doba, protože můžete čerpat státní dotace z programu Nová zelená úsporám 2013. Pořiďte si moderní podlahové teplovodní topení, které si budete regulovat podle potřeby. Jste v domě sami dva? Tak proč naplno vytápět všechny místnosti, když obýváte pouze tři? Podlahové teplovodní topení je rozděleno do několika okruhů, jejichž teplotu si nastavíte sami pomocí termostatu.

Teplovodní topení má i další výhody

  • Při použití podlahového teplovodního topení dosáhnete tepelné pohody již při 20C, dochází tak k úsporám  tepla.
  • Teplá podlaha je velmi příjemná. Zvyšuje komfort bydlení. Můžete chodit bosí a děti si bez problémů budou hrát na zemi.
  • Nevíří prach, což je důležité zejména pro alergiky.
  • Topí rovnoměrně, po celé ploše místnosti. Vzniká tak minimální riziko vzniku plísní.

Těsní vám okna?

Pokud jste vlastníky starých oken, kterými táhne, vyměňte je co nejdříve. Čím déle budete čekat, tím více vyhodíte peněz. Moderní jsou plastová okna, více se ale vyplatí investovat do kvalitních dřevěných oken. Výměnou starých oken za dřevěná dosáhnete nejen úspory za vytápění, ale také zvýšíte estetickou hodnotu celého domu.

Výměna starých oken za dřevěná

Vyměňte žárovky a staré spotřebiče!

Zdá se to jako drobnost, ale můžete ušetřit tisíce, pokud vyměníte staré neefektivní zdroje světla za úsporné LED žárovky. Ty mají oproti klasickým žárovkám pětinovou spotřebu. Jejich životnost je opravdu dlouhá, investice se tedy rozhodně vyplatí.

Výměna starých žárovek

Máte starou ledničku nebo mrazák? Ověřte si, kolik spotřebují energie! Pořízením nového spotřebiče dosáhnete nejen vyššího komfortu, ale také úspory elektřiny. Při nákupu se vždy dívejte na energetický štítek spotřebiče. Nejúspornější jsou energetické třídy A+++. 

Elektronické přístroje jako jsou set-top boxy, videa nebo satelitní přijímače jsou neustále zapnuté. Myslíte si, že žádnou energii nespotřebují? Omyl, sečtete-li, kolik zaplatíte jenom za to, že na nich svítí světýlka, zhrozíte se. Ze sítě také vytahujte nabíječky od notebooků či mobilních telefonů. Toto opatření je nejen úspornější, ale také bezpečnější.


Přistoupili jste na podobná opatření i vy? Čeho se týkala?

Hodnocení: +31 Hodnotilo uživatelů: 41 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak co nejvíce ušetřit za provoz domu