Jak efektivně čerpat vodu ze studny

Jak efektivně čerpat vodu ze studny
14.05.2013 10:42

Pokud máte na chalupě studnu a vodu z ní používáte na zalití pár kytiček, bude vám ruční pumpa stačit. Mnoho domácností ale využívá vodu ze studny i pro běžný chod domácnosti. Potom je nejlepším řešením pořídit si ponorné kalové čerpadlo.

Možnosti, jak čerpat vodu ze studně

Jestliže máte vrtanou studnu, kupte si pro čerpání vody ponorné kalové čerpadlo. Například výrobce EXTOL slibuje výtlak až desítky metrů. Jedná se rychlý a jednoduchý způsob, jak získat vodu do potrubí domu nebo chalupy. Ponorná kalová čerpadla do studny se umísťují asi 10 metrů pod ustálenou hladinu vody. Taková vzdálenost by měla stačit na naplnění tlakové nádoby i v období sucha.

U starších kopaných studní rozhoduje o čerpání vody hloubka sání. Podle nich se určuje umístění vodárny, která rozhání vodu do trubek a zároveň ji i filtruje. Nejsnadnější je umístit vodárnu do sklepa nebo kotelny - to jde ale jen v případě, že studna je vzdálená jen pár metrů. Pokud je studna hodně vzdálená, musí být čerpadlo na úrovni hladiny vody.

Ponorné kalové čerpadlo EXTOL

Využití ponorných kalových čerpadel v praxi

  • čerpání vody ze studní vrtaných i kopaných
  • čerpání vody z potoka, možnost připojit k čerpadlu hadici
  • odčerpání vody ze sklepů, z jímek, výkopů, kanalizací
  • snižování hladiny spodní vody

Studna jako estetický prvek zahrady

Ať už budete studnu využívat nebo ne, bude na zahradě. Nemaskujte ji a využijte ji ve svůj prospěch. Její okolí by mělo být upravené, toho docílíte se zahradním nářadím Fiskars. Stane se perfektním doplňkem celé zahrady. Zahradní nůžky usměrní okrasné dřeviny, hráběmi odstraníte spadané listí, motyčkou vykopete plevel. Poklop studně je pak perfektní místo pro velké květináče. Zdůrazníte tak krásu rozkvetlých květin a vypíchnete jejich barevnost. Se zahradním nářadím Fiskars bude hračka udržovat dokonalou zahradu!

Zahradní nářadí Fiskars

Jak si poradit se stromy a keři na zahradě?

Udržovat okrasné dřeviny na zahradě může být pořádná fuška. Ale když máte to správné nářadí, hned je všechno jednodušší. Pákové zahradní nůžky přestřihnou i silnější větve ovocných stromů, menší, ale silné zahradnické nůžky jsou zase skvělým pomocníkem při prostříhávání větví keřů. A v kapse byste vždycky měli mít zahradní pilku - nikdy nevíte, kdy se může hodit. Zahradní nářadí Fiskars vám usnadní údržbu zahrady.

Nadbytky dešťové vody mohou v mžiku vyplavit nově zasazené rostliny na vaší zahradě. Jako prevenci si proto pořiďte plastové odvodňovací žlaby, které vaše rostlinky uchrání před vyplavením! Kromě plastových máte na výběr i betonové žlaby či odlučovače ropných látek, které se využívají zejména ve sférách průmyslu a výrazně šetří životní prostředí.

Hodnocení: +36 Hodnotilo uživatelů: 46 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak efektivně čerpat vodu ze studny