Jak jednoduše oplotit pozemek - krok za krokem

Jak jednoduše oplotit pozemek - krok za krokem
01.10.2012 08:27

Oplocení pozemku je důležitá věc, chráníte si tak svůj majetek a dáváte jasně najevo, že nevítání návštěvníci mají vstup zakázán. Dům bez plotu je jako duše bez těla, a tak nečekejte, až k vám na zahradu přiběhne cizí pes, vyhrabe díru a vy si v ní pak zlomíte nohu. Pokud máte vlastní zvířectvo, je plot přímo nutností! Společně se podíváme na to, jak postavit plot z poplastovaného pletiva.

Co zařídit před samotnou montáží plotu?

Pokud se chystáte stavět plot, který bude mít podezdívku, nezapomeňte, že se na něj vztahuje stavební zákon, a vy tak máte ohlašovací povinnost! Při renovaci starého plotu si dejte pozor, abyste se nedostali do rozporu s katastrální mapou. Pozorně si proto projděte plány pozemku, abyste věděli, kde přesně jsou jeho hranice. Dobré je také domluvit se se sousedem, zda s plotem bude souhlasit. Kvůli oplocení pozemku přece nechcete zbytečné rozbroje.

Máte-li nějaké pochybnosti, které se týkají ohlášení stavby plotu, kontaktujte stavební úřad, kde vám vaše otázky zodpoví.

Napínák drátu

Jaké vybrat pletivo

Pro naši montáž jsme vybrali poplastované pletivo. Těší se největší oblibě nejen díky své dostupné ceně, ale také snadné montáži, na kterou si nemusíte najímat odbornou firmu. Poplastované pletivo má delší životnost než pletivo pozinkované, déle odolává korozi a perfektně zvládá povětrnostní podmínky. Nechcete ale obyčejné pletivo se čtyřhrannými oky? Potom si pořiďte svařované pletivo, které má stejné vlastnosti, jako to poplastované. Většinou ho koupíte v rolích po 25 bm v různých výškách.

Tři rady, jak správně postavit plot

Dostáváme se k samotné stavbě plotu, vše máme nakoupené, připravené, při ruce ochotného pomocníka. Můžeme začít!

  • Vázací drát Betonování sloupků

Abychom měli co betonovat, musíme nejprve vykopat díru zhruba o velikosti 30 x 30 cm. Tu zalijeme betonem a umístíme do ní plotový sloupek. Za pomocí vodováhy se ujistíme, zda je sloupek v betonu rovně.

Vzdálenost mezi jednotlivými sloupky by měla být 2,5 - 3 m. Nesmíme zapomenout, že rohové sloupky potřebují diagonální vzpěry. Pokud je plot dlouhý, je vhodné umístit vzpěru i po 25 m.

  • Bez napínacích drátů plot nepořídíte

Stavíte-li plot o výšce větší než 1,5 m, budete potřebovat 3 napínací dráty, na které se pletivo bude vázat. Ten první umístíte na spodní okraj sloupku, druhý doprostřed a poslední na vrchní okraj sloupku.

Dokonalého napnutí drátu docílíte díky napínacím strojkům - na každý drát padne jeden. Strojek se umístí na první sloupek a napínací drát omotáme na protější sloupek. Zabráníte tak prověšení plotu.

  • A jde se natahovat!

Teď přichází na řadu pletivo. Pokud plot nebude mít podezdívku, natáhneme plot zhruba 5 cm nad zem, aby nestál ve vlhku a déle odolal korozi. Pomocí vázacích drátů pečlivě připevňujeme pletivo k prostřednímu napínacímu drátu. K hornímu a spodnímu drátu pletivo připevníme tak, že konce ok ohneme kolem napínacího drátu. Stále si dáváme pozoraby pletivo bylo napnuté. Jestliže zjistíme, že plot potřebujeme nastavit, vždy to provádíme jenom na sloupcích!

Tak co říkáte? Troufnete si na postavení vlastního plotu? Učený z nebe nespadl, a tak si nechte poradit. Nejen, že ušetříte peníze, ale také budete mít radost z poctivě odvedené práce!

Autor: Martina Spěváková

Máte pro nás nějaké rady či vychytávky, které lze využít při stavbě plotu? Podělte se o ně s námi v diskuzi!

Hodnocení: +55 Hodnotilo uživatelů: 75 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Laurich František 26.04.2015 12:39:39

    Se sousedem se rozcházíme v názoru z které strany by mělo být nataženo pletivo zda ze strany majitele plotu a sloupky zůstanou na straně souseda nebo opačně a,,,, Kdo ví odpoví a poradí ??? díky

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 4 Hodnotilo uživatelů: 8 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
  • Logo Realitní kanceláře Jan P. 14.03.2013 21:11:38

    Pěkný návod, jen to svařované pletivo se mi zdá nějaké divné, trochu jak oplocení tenisového kurtu či něčeho takového. Tady bych se držel klasického poplastovaného plotu. No, ale hlavní bude, jestli mi stavba půjde. A až roztaje, uvidím sám...

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 0 Hodnotilo uživatelů: 4 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Jak jednoduše oplotit pozemek - krok za krokem