Jak jsou na tom dřevostavby s požární ochranou

Jak jsou na tom dřevostavby s požární ochranou
04.09.2013 08:03

Dnes už můžeme říci, že nastal boom dřevostaveb. Moderní domky ze dřeva, které rostou na okrajích měst, jako houby po dešti jsou postavené a připravené k nastěhování zhruba za měsíc. Velká část Čechů ale stále váhá a dřevěným montovaným domkům nevěří. Vydrží povodeň, vichřici, oheň? V dnešním článku vás seznámíme jejich s protipožární bezpečností.

Obavy z požáru jsou častou příčinou, proč si lidé nechají postavit raději zděný dům, než dřevostavbu. Jsou ale zbytečné. Dřevostavba musí splňovat přísné požadavky na požární bezpečnost. A co to vlastně znamená požární bezpečnost? Je to schopnost stavby zabránit při požáru ztrátám na životech osob i zvířat a ztrátám majetku. V případě požáru musí být umožněna evakuace osob z budovy, jednotlivé úseky a stavební materiály by měly zabránit šíření ohně v objektu i mimo objekt.

Jednotlivé dřevěné konstrukce se řadí do tříd podle klasifikační normy ČSN EN 13501. Setkáte-li se s označením DP2 jedná se o konstrukce, které v požadované době nezvyšují intenzitu požáru. Konstrukce značené DP3 zvyšují v požadované době požární odolnosti intenzitu požáru.

Požární odolnost = doba, po kterou je stavební konstrukce schopna odolávat ohni, aniž by došlo k jejich porušení.

Nepodceňujte požární ochranu budovy.

Dřevo nikdy nebude nehořlavé, ale...

Víte, jak hoří dřevo? Možná rychle vzplane, ale jakmile bude na povrchu ohořelé, do jádra se nedostane vzduch a hoření se utlumí. Hořlavost dřeva lze upravovat různými impregnacemi, čehož využívají právě výrobci dřevěných panelů pro montované domy. Hořlavost je nadále také ovlivněna tvarem, hustotou a povrchem dřeva a také rozměrem průřezu. Dřevěný materiál s drsným povrchem a ostrými hranami vzplane rychleji.

Bezpečnostní dveře do bytuJak zvýšit požární bezpečnost vlastního bytu

Pokud chcete udělat maximum pro svou ochranu před požárem, dodržujte nejen známá doporučení, jako je vypínání spotřebičů ze sítě a podobně, ale také si pořiďte požární dveře. Ty zabrání rozšíření ohně do vedlejšího bytu či domu (hrozí zejména pokud máte řadový dům). Požární dveře s označením EW jsou odolné proti plamenům, dveře s označením EI jsou nejen odolné proti plamenům, ale také brání tepelnému toku (podíl tepla, které prochází určitou plochou a doby, po kterou teplo prochází).

Když se nebojíte požáru, ale lupičů

Pokud vám větší starosti dělá možné vykradení bytu, než požár, doporučujeme pořídit si bezpečnostní dveře do bytu ze dřeva. Opravdu spolehlivé a kvalitní dveře by měly být vybaveny pětibodovými bezpečnostními závěrami a celoobvodovým těsněním na křídle. Bezpečnostní kování ztíží či dokonce znemožní vloupání a bezpečnostní sklo nerozbije jen tak ledajaký lapka. Bezpečnostní dveře do bytu plní zároveň i další funkce na výbornou - skvěle izolují, jsou originální, protože se často vyrábí na míru a působí velmi elegantně. Pokud si nevíte rady s ochranou svého domova, pomůže vám bezpečnostní agentura.

Hodnocení: +53 Hodnotilo uživatelů: 61 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak jsou na tom dřevostavby s požární ochranou