Jak mít nerušené spaní? Dobře si ustelte!

Jak mít nerušené spaní? Dobře si ustelte!
14.11.2013 07:09

Poruchy spánku, neklidné spaní, těžké usínání. Kdo by tyto stavy neznal? Víte, ale že všechno závisí na vás? Zkrátka, jak si ustelete, tak si také lehnete. Základem je kvalitní postel, zdravotní matrace a antialergenní peřiny. Píšete si? Ještě počkejte, v článku vám poradíme podrobněji!

KROK 1: Vyměňte postel

Stará rozviklaná postel, jejíž lamely můžou v každém okamžiku prasknout, není to pravé ořechové pro klidný spánek. Proto je čas na výměnu postele. Chystáte-li se vyměnit s postelí i skříně a komody v ložnici, jen dobře, výběr nábytku bude hned o něco širší. Pokud ne, nevadí. Budete se při kupování postele řídit designem okolního nábytku.

  • Kovové postele - jsou velmi odolné, stabilní a variabilní. Hodí se téměř do každé ložnice. Pokud sladíte doplňky a povlečení, vytvoříte skvost!
  • Dřevěné postele - tradiční přírodní materiál, který nikdy nezestárne. Může být i velmi proměnlivý. Masivní postel nechte například bez nátěru, nebo ji naopak přetřete bílou barvou. Zvolíte-li povlečení ve fialkové barvě, vaše ložnice dostane nádech Provence!
  • Dřevěné postele s úložným prostorem - při výběru dřevěné postele sledujte, zda v materiálu není přespříliš suků, hlavně na namáhaných místech. Postele s úložným prostorem jsou velmi praktické. Hodí se nejen do ložnice, ale i do dětského pokojíčku. Do prostoru pod postelí můžete ukládat peřiny nebo třeba sezónní oblečení.

Ve výsledku nejvíce záleží na výběru postelového roštu, který je nezbytný pro správnou polohu těla při spánku. Ani nejkvalitnější zdravotní matrace vás nezachrání, pokud máte v posteli nevyhovující rošt.

Dřevěná postel s úložným prostorem do ložnice i pokojíčku.

KROK 2: Vyměňte matraci

Nekvalitní matrace, která je hned proleželá, nikdy vašemu spánku ani tělu neprospěje. S výběrem matrace nespěchejte, zeptejte se v obchodě na složení matrace, nestyďte se ji vyzkoušet. Specializovaná studia zdravého spaní jsou tou nejlepší volbou. Mají kvalifikované pracovníky, kteří vám dokáží poradit. Nebojte se do matrace investovat. Investujete přece do toho, co děláte nejraději - do spánku!

Páteř by měla být při spánku na boku v rovině, velké klouby mají být v měkkém, v žádném případě nesmí narážet na rošt postele. Převalíte-li se na záda, nesmí se vám bedra zabořit do matrace. Pokud se tak stane, je pro vás příliš měkká, a tudíž nesprávná. Matrace mají také různou výšku v závislosti na použitém materiálu (nelze říci: čím vyšší, tím lepší) a také svoje zóny s různou pevností - oblast beder bude totiž určitě více zatěžovaná, než konec matrace, kde jsou chodidla.

Rozhodující je materiál, ne výška matrace.

KROK 3: Vyměňte peřiny a polštáře

Ještě stále máte péřové peřiny a polštáře? Pryč s nimi, a to co nejrychleji. Drží se v nich spoustu prachu a roztočů, což může způsobovat alergie a u dětí dokonce astma. Přechod na přikrývky a polštáře z dutého vlákna se vám bude zdát jako sen. A co je to vlastně duté vlákno? Je to syntetické vlákno s dutým vnitřkem. A jelikož je uměle vyrobené, nesplňuje podmínky potřebné k životu roztočů. Přikrývky a polštáře z dutého vlákna mají ale i další výhody - jsou objemnější, lehčí a hlavně hřejivější.

Mějte ve skříni letní a zimní přikrývku. Před prvním použitím ji vyperte. Dutému vláknu praní v pračce nijak nevadí, nepoškodí ho, ani nepomačká.

Přikrývky a polštáře z dutého vlákna jsou vhodné nejen pro alergiky.

Hodnocení: +54 Hodnotilo uživatelů: 66 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Maxi-postele.cz 18.11.2013 09:51:07

    Zajímavý článek. Souhlasím, že pevná a nevrzající postel spolu s kvalitní matrací je základ. Dále doporučuji dodržovat zásady spánkové hygieny.

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 2 Hodnotilo uživatelů: 2 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Jak mít nerušené spaní? Dobře si ustelte!