Jak na dřevěnou podlahu - způsoby montáže

Jak na dřevěnou podlahu - způsoby montáže
31.10.2013 10:44

Dřevěná podlaha je chloubou bytu. Působí luxusně, je perfektním tepelným izolantem a vydrží až několik generací. Chcete se do její pokládky pustit svépomocí? Seznámíme vás se třemi způsoby pokládky dřevěné podlahy - montáž celoplošným lepením, šroubováním na rošt a montáží plovoucím způsobem. Kterou variantu si vyberete, je už na vás!

Nejdříve vás seznámíme s druhy materiálů, ze kterých můžete dřevěnou podlahu vyrobit:

  • Severský smrk - pořídíte ho za výhodnou cenu, proto patří mezi nejoblíbenější materiál pro montáž dřevěné podlahy. Je lehký a pružný a díky své světlé barvě s jemnou kresbou vám prosvětlí interiér. Severský smrk doporučujeme instalovat do méně zátěžových místností, protože tvrdost dřeva není příliš vysoká. Podlaha ze severského smrku se dá montovat všemi uvedenými způsoby.
  • Severská borovice - vyznačuje se svou výraznou kresbou - letokruhy a suky. Patří mezi měkké dřevo, proto je vhodné použít ji například v ložnici, kde podlaha není tak namáhána. Má světlou barvu, hodí se tedy i do tmavších interiérů. Lze ho montovat všemi způsoby.
  • Sibiřský modřín - nejtvrdší jehličnatá dřevina, která je vhodná i do namáhaných místností jako je kuchyně či obývací pokoj. Podlaha je typická pro svou červenohnědou barvu s výraznou kresbou. Výhodou je, že si můžete koupit již strojově ošetřené modřínové podlahovky.
  • Dub evropský - v souvislosti s podlahami se s dubem setkáváme nejčastěji. Kresbu a barvu dubového dřeva bezpečně poznáte, ať už je položený kdekoliv. Montáž dubové podlahy lze provádět všemi uvedenými způsoby.

Pusťte se do montáže dřevěné podlahy svépomocí!

1. Montáž podlahy celoplošným lepením

Podíváme se, jak na dřevěnou podlahu lepením. Podlahovky z vybraného dřeva pokládáte na rovný, suchý a očištěný povrch. Veškeré nerovnosti v podkladové části vyrovnejte. Instalace spočívá v nanesení lepidla na podklad dle pokynů výrobce lepidla. Postupně pokládáte podlahovky a necháváte mezi nimi stejnoměrnou dilatační spáru. Doporučujeme používat klínky. Podlahovku zatlačte dolů, abyste se ujistili, že je v kontaktu s lepidlem. Je ideální podlahu zatížit těžším břemenem.

2. Montáž šroubováním na rošt

Tento způsob montáže je hodně využívaný i při instalaci venkovních teras. Na vyrovnaný povrch instalujte parotěsnou zábranu, která zabrání prostupu vlhkosti a následnému bobtnání dřeva. Při venkovní montáži doporučujeme použít geotextilii proti prorůstající trávě. Konstrukci zhotovíte z vysušených trámků dřeva stejného druhu, jako pochozí plocha. Každé dřevo jinak vysychá a tyto rozdíly by mohly zapříčinit například popraskání spojů mezi trámkem a podlahovkou. Trámky konstrukce by od sebe měly být vzdáleny maximálně 40 cm. V interiéru je dobré vyplnit mezery mezi trámky minerální vatou, čímž dosáhnete zateplení podlahy. Podlahovky postupně přivrtáváme do trámků speciálními vrtáky do dřeva. Neustále si při práci kontrolujte správné zarovnání.

3. Montáž plovoucím způsobem

Podmínkou montáže je opět čistý a suchý povrch. Pokud instalujete plovoucí podlahu do patra, doporučujeme pod ni umístit protihlukovou izolaci. Při montáži budete používat speciální spony, které spojíte do řetězu. Mezi první řadu prken a stěnu umístěte dřevěné klíny, dodržíte tak doporučenou vzdálenost od stěny. Poté instalujete prkna na principu perodrážky

Doma jistě vaši snahu ocení.


Montovali jste dřevěnou podlahu svépomocí? Napište nám do diskuze další tipy!

Hodnocení: +60 Hodnotilo uživatelů: 80 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak na dřevěnou podlahu - způsoby montáže