Jak na vlhkost v bytě? Pomohou odvlhčovače do domácnosti

Jak na vlhkost v bytě? Pomohou odvlhčovače do domácnosti
04.02.2015 09:44

Máte neustále orosená okna? Trápí vás alergie? Špatně se vám dýchá? Nebo se vám dokonce odlupuje omítka a vidíte plísně na zdech? Pak zbystřete, protože váš byt se nejspíš potýká s nadměrnou vlhkostí. A je přitom jedno, jestli máte byt zcela nový, nebo ve staré zástavbě. Ve starých domech najdeme pochopitelně vlhkost ve větší míře, ovšem i v novostavbách se s ní často setkáte.  Proč? Protože v dnešní době se zatepluje ne příliš chytrými systémy, které nejsou prodyšné a uzamykají vlhkost v bytech. Divili byste se, kolik majitelů zbrusu nových bytů a rodinných domů trápí vlhké zdivo.

Ať tak či tak, pokud máte podezření na vyšší vlhkost ve vašem bytě, máme pro vás dvě řešení. První je konzervativní. Je totiž možné, že zvýšená vlhkost je pouze přechodná. Zkuste se tedy nejprve vyvarovat:

  • Relativní vlhkost v místnosti by se měla pohybovat v rozmezí 45 - 60 %. Vyšší hodnoty už jsou rájem pro plísně.

    sušení prádla vuzavřených místnostech
  • vaření bez digestoře
  • nadměrnému množství pokojových květin
  • nábytku „nalepenému" ke zdem a topení

Zároveň pravidelně větrejte (tedy pokud zrovna neprší), celý byt dostatečně vytápějte a zakupte si vlhkoměr, abyste mohli změřit, jak se projevila vaše snaha. Pokud je i přesto vlhkost v bytě permanentně nad 60 %, pak už se vám bude hodit naše druhé řešení - odvlhčovače pro domácnosti (které se mimochodem hodí i do kanceláře).

S odvlhčovači pro domácnosti už se vám okna rosit nebudou

Co všechno odvlhčovač umí

  • dlouhodobě vysouší vzduch na optimální hodnoty
  • zamezuje výskytu plísní, prostupu vlhkosti do zdí a kondenzování vody na oknech
  • zvyšuje účinnost vytápění (díky ideální vlhkosti)
  • čistí a filtruje vzduch od pylů
  • používá ionizaci ke zlepšení kvality vzduchu

Dva druhy odvlhčovačů

Dnešní odvlhčovače do domácností jsou takřka profesionální stroje a je lepší investovat do nich, než do mechanické či injektážní sanace zdiva, která je až posledním krokem, pokud není jiné východisko. Vybrat si můžete ze dvou základních druhů odvlhčovačů:

  • Kondenzační odvlhčovače - pohlcují vzdušnou vlhkost a voda se následně kondenzuje ve speciální nádobě, která je součástí zařízení.
  • Adsorbční odvlhčovače - vysouší vzduch přes silikagelový materiál, který se tepelně regeneruje. Tento typ odvlhčovače je výkonný i při nízkých teplotách (hodí se například při vysoušení zdiva ve stavbách).
Odvlhčovače pro domácnosti Odvlhčovače pro domácnosti

Žádné nevzhledné krabice! Odvlhčovače se dnes vyrábí jako stylové hi-tech doplňky do domácnosti.


Odvlhčovat umí i kvalitní klimatizace

Na závěr ještě zmíníme moderní klimatizace do bytu, které neslouží pouze k ochlazování či vytápění domácností. Dnešní klimatizační systémy fungují v podstatě jako tepelná čerpadla vzduch-vzduch, umí dokonale pročistit vzduch a také ho odvlhčují, čímž preventivně chrání váš byt proti plísním. Jejich chod je, stejně jako u samotných odvlhčovačů, velmi tichý. Nebojte se ho proto používat třeba i v ložnici. Žádné nepříjemné hučení, vibrace a rezonování vás nebude obtěžovat. Doba pokročila a teď máte na výběr z celé řady šikovných zařízení!


Máte zkušenosti s odvlhčovači pro domácnosti? Jaké zařízení používáte a jak vám pomohlo? Napište nám svůj názor do diskuse.

Hodnocení: +24 Hodnotilo uživatelů: 36 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak na vlhkost v bytě? Pomohou odvlhčovače do domácnosti