Jak nejlépe vybrat plynový kotel? Poradíme vám!

Jak nejlépe vybrat plynový kotel? Poradíme vám!
01.11.2012 10:28

Topná sezóna se pomalu, ale jistě blíží a za chvíli bude v plném proudu. Neriskujte své pohodlí tím, že budete na poslední chvíli v -15 stupních shánět opraváře, protože ten váš stařičký plynový kotel vypověděl službu. Nebo budete shánět rovnou kotel nový? Potom vás bude tlačit čas a vidina pohodlného večera v teplíčku natolik, že výběr uspěcháte a později toho budete litovat

Proto se v dnešním článku podíváme kotlům tzv. na zoubek. Zjistili jsme pro vás, jaké kotle jsou nejvýhodnější, nejúspornější jak na finance, tak na prostor. Nejdříve vás ale seznámíme, s jakými plynovými kotli se na trhu setkáte. Výběrem správného kotle totiž můžete značně ušetřit - a o to právě jde!

Plynové kotle - radiátory

Hlavní je správně se rozhodnout

Ve výběru plynových kotlů platí přímá úměra - čím menší spotřeba, tím menší náklady na vytápění. Ale to vy přece už dobře víte. Základním kritériem pro výběr kotle je, zda bude stacionární (na podlaze) nebo závěsný, který je stále více oblíbený.

  • Stacionární kotle

Tyto kotle, které stojí na podlaze, se používali zejména ve starších zástavbách. Hlavní výhodou těchto kotlů je vytápění tzv. samotížným způsobem, tedy bez použití čerpadla a spotřeby elektrické energie. To znamená nejen ušetření výdajů za elektřinu, ale také to, že v případě výpadku proudu si budete moci vesele topit dál.

Stacionární kotel pořídíte už za cenu kolem 20.000 Kč.

Stacionární kotel má v sobě totiž velký objem vody (kolem 30 litrů), která samovolně obíhá. Bohužel ale má jednu, avšak podstatnou, nevýhodu - tím, že musí ohřívat takové množství vodu, je jejich tepelný výměník větší a dochází tím k vyšší spotřebě plynu.

Ohřev vody u stacionálních kotlů je také složitější - je nutné mít klasický bojler, jehož hlavní nevýhodou je to, že dokud se nevyplýtvá teplá voda, neohřívá se další - u čtyřčlenné rodiny je to pak při večerním mytí problém.

Závěsné plynové kotle Immergas

  • Závěsné kotle

Nástěnné, nebo chcete-li závěsné kotle, jsou úspornější, protože v sobě mají pouze 1,5 litru vody a malý tepelný výměník - účinnost je ale stejná jako u kotlů stacionárních, a to 92 %

Podstatným plus je u nich ohřev vody - ten je buď průtokový nebo se ohřátá voda schraňuje v zásobníku o různém objemu (nejčasteji se setkáme se 45 nebo 54 litry). V něm je pak voda stále udržována na námi nastavené teplotě a postupně se také dohřívá - nestane se tedy, že by na poslední koupání už nebyla teplá voda. 

Závěsný kotel s vestavěným zásobníkem na vodu musí mít perfektní tepelnou izolaci, aby se schraňovaná voda neochlazovala. Ohřev sudené vody potom trvá zhruba jen 10 minut.

Kondenzační plynový kotel vítězí!

Zručeným vítězem v boji kotlů se ale stává kondenzační kotel. Má účinnost 109 %! Ptáte se, jak je to možné? Využívá totiž latentní teplo (tepelné splodiny, které běžný kotel nevyužije). A tak dochází k tomu, že spaliny jsou ochlazovány až do svého rosného bodu, kdy kondenzují a požadované teplo se z nich uvolňuje a nadále se využívá

Pokud kondenzační kotel propojíte s podlahovým vytápěním, úspora nákladů je až 30 %!

Pořizovací cena kondenzačního plynového kotle je sice vyšší - zaplatíte zhruba o 10.000 Kč vícenež u závěsného kotle, ale investice se vám vrátí už za 4 roky! Pomocí tohoto kotle ušetříte 20 % nákladů na vytápění

S komínem nebo bez?

Pokud si vyberete klasický plynový kotel, předpokládejte, že k němu bude nutný komínový systém. Kotel s tzv. otevřeným spalováním si bude brát vzduch z místnosti a splodiny budou odvedeny přirozeným tahem do komína. Pamatujte ale, že musíte zajistit přívod čerstvého vzduchu do místnosti!

Kotle v turbo provedení mají systém spalování uzavřený, to znamená, že si potřebný vzduch berou z venkovního prostředí a odvod spalin je vyřešen nuceným větráním. U turbo kotle potom komín nepotřebujete.

Kvalitní střešní okna ZIMA

Teplo stoupá vzhůru - ať neuniká okny!

V domech s podkrovím je vytápění vždy o něco složitější. Pokud totiž není perfektně zaizolovaný, může se stát, že vám tolik cenné teplo prostě "vylétne komínem". Zkontrolujte si také střešní okna - pokud máte dřevěnná, nesmí na nich být plíseň či být jinak znehodnocená. Ideálním řešení pak mohou být dřevěná eurookna. Jste už připraveni na přicházející zimu?

Autor: Martina Spěváková

Jak vytápíte své bydlení vy? Preferujete plynový kotel, kotel na tuhá paliva nebo snad elektrický kotel? Napište nám svůj názor do diskuze.

Hodnocení: +25 Hodnotilo uživatelů: 37 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak nejlépe vybrat plynový kotel? Poradíme vám!