Jak postavit dřevěný zahradní domek

Jak postavit dřevěný zahradní domek
05.05.2014 14:03

Sekačka, nářadí, kola, konev, gril a další spousta věcí se k vám domů už prostě nevejde? Určitě nejste jediní, kdo řeší tento problém. Většina Čechů se potýká s nedostatkem úložného prostoru ve své domácnosti. Věci se pak hromadí na zahradě a určitě nedělají parádu. Co takhle je schovat do pěkného, vlastnoručně vyrobeného zahradního domku ze dřeva?

Ano, zahradní domek si můžete koupit v každém druhém hobby marketu, ale opravdu se vám do něj chce investovat dvacet tisíc korun? Pokud jste alespoň trochu zručný kutil, nakupte si materiál, půjčte potřebné dřevoobráběcí nástroje a hurá do práce. Radost z vyrobeného zahradního domku bude desetinásobně větší, než kdybyste si ho přivezli z obchodu.

Návrat do dětských let? Kupte si dřevěnou stavebnici

Říkáte si, že stavba zahradního domku je příliš složitá? Ale kdepak. Kupte si speciální stavebnici, ze které sestavíte domek cobydup. Dřevěné palubky jsou nařezané na požadovanou délku a mají vyfrézované příslušné drážky tak, aby lehce zapadaly do sebe. Palubky jsou většinou ze smrkového dřeva, protože je nejlevnější. Na zahradní domek vám ale v klidu postačí.

Zahradní domek nemusí být nijak velký, zvolte například plochu 4-6 m2, tedy podobnou plochu, jakou mívá například skleník. Nemusíte se trápit s betonováním základů, postačí tzv. bodové základy (také můžete znát ze skleníků). To znamená, že do země ukotvíte vruty, na nichž vytvoříte základovou konstrukci domku. Podlaha zahradního domku musí být vždy ve vzduchu – mít pod sebou provětrávanou mezeru. V opačném případě by dřevo velmi brzy napadla vlhkost a dřevokazné houby. Základní rám domku musí být v naprosté rovině a nesmí se prohýbat. Rám domku připevněte spojovacím materiálem k vrutům v zemi.

Pusťte se do stavby dřevěného zahradního domku!

Stavíme stěny zahradního domku

Následná stavba stěn by vám měla jít jako po másle, prkna jsou totiž připravena a perfektně do sebe zapadají. Nepotřebujete žádný spojovací materiál a celý domek lze v případě potřeby zase lehce rozebrat. Zhruba v 1 metru výšky stěny upevněte trámky pro dveře. Dveře opatřete spolehlivým zámkem, aby byly všechny uskladněné věci v bezpečí. Dveře zasadíte do klasických pantů, které připevníte ke dveřnímu rámu. Zbývá už jenom osadit střechu příslušnými prkny a nasadit okřídlí střechy a máte hotovo!

Nezapomeňte na spolehlivou povrchovou úpravu dřeva. Vhodně vybraný nátěr na dřevo značně prodlouží životnost vašeho zahradního domku.

Také jste stavěli zahradní domek ze dřeva? Poraďte našim čtenářům v diskuzi!

Hodnocení: +33 Hodnotilo uživatelů: 57 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak postavit dřevěný zahradní domek