Jak si vytvořit perfektní zahrádku u domu

Jak si vytvořit perfektní zahrádku u domu
16.07.2013 13:09

Zahrada je okrasou každého domu. Vyžaduje ale mnoho péče a času. Nejdříve ji musíte vytvořit, a potom se o ni pravidelně starat. Zahrádka by ale pro vás měla být radost. V dnešním článku si povíme, jak docílit harmonické zahrádky u domu, kterou nám budou závidět všichni kolemjdoucí!

Začneme přípravou záhonu

Nejlepším obdobím pro výsadbu květin je samozřejmě jaro. Záhon ale připravujeme už na podzim. Pokud je v místě budoucího záhonu trávník, musíme ho zrýt a drny trávy vyhodit do kompostu. Také bychom měli vybrat velké kameny a vytrhat plevel. Pokud máte na zahradě těžkou jílovitou hlínu, přidejte do záhonu písek, který zaryjete do země. Půda tak lépe zadržuje vodu, což rostlinky zajisté ocení. Záhon pak ještě dodatečně upravujeme podle toho, jaké květiny v něm vysadíme.

Záhony můžeme upravit do různých tvarů. Nemusí být jen obdélníkový, ale třeba kulatý nebo elipsovitý. Většinou záhony zakládáme u chodníků, cestiček nebo u plotu. Velmi efektivní a moderní jsou záhony nepravidelného tvaru, vlnitého nebo ve tvaru lichoběžníku. Pokud chceme záhon nějakým způsobem zvýraznit nebo mu pevně vyhranit své místo, docílíme toho použitím okrasných plůtků kolem záhonů. Ty mají různou výšku, tvary i barvy - máte z čeho vybírat, záhon dokáží oživit a ozvláštnit.

Nemáte představivost a s tvorbou zahrady si nevíte rady? Nezoufejte. Architekti a projektanti z firmy OK zahrady vám navrhnou okrasnou zahradu, kterou vám bude každý závidět!

Plůtky kolem záhonů

Výběr květin je stěžejní

Jako první bychom měli sáhnout po trvalkách. Oživí vám zahradu od jara do podzimu. Trvalky musíme vzájemně nakombinovat tak, aby se nerušily. Vybíráme podle výšky vzrůstu, barvy listů a květů a také podle období kvetení. Pokud založíte záhon například u plotu nebo u zdi, budete k němu mít přístup pouze z jedné strany. Je tedy vhodné zasadit rostliny od nejvyšší po nejmenší. Pokud máte záhon přístupný ze všech stran, sázejte nejvyšší rostliny doprostřed. Jestliže nemáte záhonek ohraničený plůtkem nebo palisádou, doporučujeme nasypat k rostlinám mulčovací kůru. Ta vypadá nejen velice pěkně, ale především zabraňuje prorůstání plevele.

Jestliže chcete prodloužit životnost mulčovací kůry, dejte pod ní mulčovací textilii.

Okrasné plůtky kolem záhonůO záhon pečujeme i uprostřed roku

Péče o květinové záhonky neobnáší pouze zalévání. Začátkem léta odstraňte ze záhonu zbytky cibulovin a rostliny, které kvetly na jaře, zastřihněte. Po některých trvalkách, které brzy odkvétají můžou zbýt v záhonech prázdná místa. Ta bychom měli vyplet a nakypřit. Ke kypření použijeme obyčejnou motyčku. Do půdy dostaneme kyslík a okysličíme tak kořeny rostlin. Přihnojovat už nemusíte (pokud jste na to na jaře nezapomněli!). Trvalky zalévejte jen v horkých dnech, kdy neprší, zatímco letničky potřebují pravidelný přísun vody

Plůtky kolem záhonů zabrání prorůstání trávy mezi okrasné rostliny. Také brání menším psům, aby se do zahrádky vydali na průzkum.

TIP! Psy možná zdrží plůtek kolem záhonů, ale kočky si půjdou, kam budou chtít. Abyste je udrželi od květin dále a vyhnuli se vyleželým pelíškům, zkuste na "místa činu" nasypat pepř. Jeho silná vůně by měla kočky odradit.


Pěstujete si květinové záhony? Prozraďte nám svůj tip na jejich nejsnadnější údržbu!

Hodnocení: +36 Hodnotilo uživatelů: 48 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak si vytvořit perfektní zahrádku u domu