Jak si zařídit ložnici podle Feng Shui

Jak si zařídit ložnici podle Feng Shui
27.02.2014 08:00

Ložnice je odpočinková oáza pro naše těla i mysl. Je jednou z nejdůležitějších místností v bytě či domě. Vždyť v ní trávíme denně 8 hodin! Navíc v ní čerpáme důležitou energii do dalšího dne. Pokud věříte v principy čínského umění Feng Shui, rozhodně byste si podle nich měli zařídit právě ložnici. Poradíme vám pár tipů, jak na to.

V ložnici, která ctí principy Feng Shui, musí proudit pozitivní energie. Proto byste měli učinit několik základních kroků, abyste docílili harmonie. Velkou neřestí mnoha českých domácností je televize, notebook nebo cvičební nástroje v ložnici. Místo tu není ani pro pohyblivé předměty - různé dekorace nebo rybičky. Všechny tyto předměty ruší vaše usínání a samotný spánek. Ložnice musí být stabilní a klidná.

Podle Feng Shui je velmi důležitý vzduch, který v ložnici dýcháte. Proto intenzivně větrejte. Pokud tuto možnost nemáte (bydlíte například u rušné silnice nebo je inverze), pořiďte si kvalitní čističku vzduchu, která zachytí prach, pyly, pachy a další škodlivé částice ze vzduchu.

O přítomnosti rostlin lze spekulovat. Jestliže máte malou ložnici, doporučujeme všechny rostliny přemístit do jiné místnosti. Rostliny by měly být co nejdále od postele, v noci totiž ubírají kyslík. Také by měly mít spíš zakulacené listy a rozhodně ne trny.

Ve spánku se chceme cítit maximálně bezpečně, po tuto dobu jsme totiž velmi zranitelní. Proto by měla být ložnice umístěna co nejdále od vchodu do domu nebo bytu. Ze stejného důvodu byste měli z postele vidět na dveře do ložnice.

Na tok energie v ložnici podle Feng Shui mají vliv i textilie.

Při plánování ložnice myslete také na její umístění podle světových stran. Aktivní lidé, kteří vstávají brzo ráno, mohou zvolit východní, nebo jižní stranu. Paprsky slunce vás budou ráno probouzet a dodávat vám energii. Podobně je tomu s jižní stranou, kde se vám ale bude hůře usínat. Pro klidná rána, kdy si můžete přispat, je vhodná ložnice na západní straně, díky které bude v ložnici proudit klidná energie. Nejklidnější energie však proudí v ložnicikterá je situovaná na sever.

Důležitou roli v ložnici hraje také okno. Nemělo by být umístěno nad postelí, vzbuzuje pak pocit nejistoty. V přímce mezi dveřmi a oknem by neměla být umístěna postel. Energie by pak proudila přes vás. Její tok ale můžete narušit kusem nábytku. Mezi postel a dveře dejte například malou komodu.

Pro spánek je velmi důležitý klid. Pokud bydlíte ve městě nebo v rušné ulici, doporučujeme vyměnit okna. Například plastová okna Rehau se pyšní vynikajícími zvukově-izolačními vlastnostmi.

Hned několik prohřešků vůči Feng Shui - postel není přístupná z obou stran, je umístěná moc blízko u dveří a má příliš ostré hrany. Také rostlina blízko postele není ideální.

V ložnici Feng Shui je důležité rozmístění nábytku

Nejdůležitější je umístění postele. Jak jsme již zmínili, neměla by stát mezi dveřmi a oknem, kudy proudí energie. V žádném případě by nemělo být naproti posteli zrcadlo, ve kterém byste se viděli. Pokud nejde přemístit jinam, zakrývejte na noc zrcadlo závěsem, jinak bude rušit váš spánek. K posteli byste měli mít přístup z obou stran. Čelo postele má být opřené o pevnou stěnu. Neumisťujte nad ní těžké obrazy a masivní poličky, které by ve vás mohly vyvolávat pocit nebezpečí. Zásadní vliv na spánek má to, kam směřuje vaše hlava. Obecně se doporučuje mít ji na severu. Ne každému to ale může vyhovovat, a tak doporučujeme zjistit váš ideální směr s pomocí odborníka.

Vyhněte se ostrým hranám nábytku a výklenkům. Z tohoto hlediska jsou výborné vestavěné skříně na míru, které jsou celistvé a jakoby splývají se stěnou. Nijak tedy nenarušují tok energie. Na noc by měla být zavřená všechna dvířka stolků a skříní. Nábytek je dřevěný, vyhněte se kovovým prvkům.

Stěny ložnice vymalujte tmavším odstínem barvy, která uklidňuje. Vyhněte se aktivní zelené nebo agresivní červené. Modrá a černá zase působí studeně, což ale může být pro někoho výhodou. Nejvhodnější jsou různé odstíny béžové a hnědé nebo růžová.

Věříte na principy Feng Shui? Pokud ano, máte s nimi zkušenosti ze samostudia, nebo prostřednictvím konzultanta, který vám navrhl úpravy bytu? Napište nám do diskuze pod článkem.

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 47 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak si zařídit ložnici podle Feng Shui