Jak udržet váš domov v čistotě

Jak udržet váš domov v čistotě
03.01.2013 11:00

Je víkend a vás zase čeká úklid. Budete lidově řečeno "lítat jak hadr o holi" místo toho, abyste odpočívali. Pokud si ale koupíte kvalitní mycí prostředky, budete mít vyhráno. Úklidem strávíte o polovinu méně času. Nic vám potom nebrání pohodlně odpočívat s nohama nahoře.

Čistící prostředky TomíkJak na odolné nečistoty

Během uklízení nám největší problémy dělají mastné fleky a další odolné skvrny, které jedním přejetím houbičkou neodstraníme. Proto byly vyvinuty speciální čistící prostředky Tomík. Ze všech omyvatelných povrchů snadno odstraní zašlou špínu a mastnotu a navíc místnost příjemně provoní.

Pokud se nám objeví mastný flek na zdi (což se stává často - zejména v kuchyni) a vy nemáte po ruce nějaký čisticí prostředek, sáhněte po křídě. Naneste ji na mastné místo a nechte 24 hodin. Křída by měla vsáknout mastnotu ze zdi - pak ji jednoduše oprášíte. Flek ale musí být čerstvý!

Když prací prášky nestačí

Praní, praní a zase praní. To zná každá žena, a pokud má ta žena štěstí, tak i její muž! Zejména pokud máte děti, pračka se u vás nezastaví. Jak odstranit skvrny z omyvatelných povrchů jsme vám už řekli, ale jak je odstranit z prádla? Speciální odstraňovače skvrn Tecchi vám pomohou. Seženete je v práškové i tekuté formě a jsou účinné i při nízké teplotě praní.

Pokud se ale z jakýchkoliv důvodů bráníte použití těchto přípravků, zkuste osvědčené rady. Mezi ně patří například aceton - potřete jím mastný flek a vyperete. Riskujete ale, že místo mastného fleku, budete mít na košili flek jiné barvy, než je samotná košile. Další osvědčenou radou je perchlor - ovšem i ten má svá rizika! Je totiž výbušný (skvrnu doporučujeme potírat venku na vzduchu) a v žádném případě k němu nečichejte! Jste si opravdu jistiže nepoužijete speciální odstraňovače skvrn?

Zkuste čerstvé mastné skvrny posypat škrobovou moučkou, nechte ji působit 10 minut, a pak vykartáčujte.

Údržba dřevěné podlahy

Podlaha bude jen zářit

Pokud máte na jako podlahovou krytinu lino nebo dlaždice, jejich údržba je poměrně snadná. Stejně tak u koberce, který vysajete vysavačem. Ale co s dřevěnou podlahou? Údržba dřevěné podlahy je o to složitější, že se mění. Proto je nesmírně nutné, opatřit dřevěnou podlahu vhodným lakem - a to nejlépe ve 3 vrstvách. Nečistoty a mastnoty se tak nedostanou do spár dřeva a vám se bude hned lépe uklízet!

Autor: Martina Spěváková

Prozraďte nám, jak se zbavujete mastných fleků vy!

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 41 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak udržet váš domov v čistotě