Jak udržovat živý plot

Jak udržovat živý plot
30.04.2013 07:56

Zdravý živý plot bude okrasou každé zahrady. Musíte se mu ale věnovat. I zděné ploty potřebují trochu vašeho času, tak proč byste ho nemohli věnovat právě živému plotu. Se správným hnojením a nůžkami bude jeho údržba hračka!

Jste začátečníci?

Údržba živého plotu se vás zatím netýká. Čeká vás totiž teprve výběr dřevin. V tom máte výhodu. Můžete si sami vybrat tu, která se vám líbí a která snadno prospívá. Hodně záleží na světlosti vaší zahrady. Pokud bude živý plot sloužit jako hranice pozemku, kde je hned vedle přístavek nebo dům souseda, moc slunce na keře nedopadne. Dřevinu vybírejte také podle půdy a vlhkosti. Každý keř samozřejmě roste jiným tempem, je jinak hustý. Je nutné rozmyslet si, jestli chceme plot vysoký a hustý a zda ho budeme tvarovat. Nejokrasnější jsou stálozelené keře.

Nůžky na živý plot Fiskars.

Když tvarujeme živý plot

Konec léta je vhodné období na stříhání živých plotů.

Tak tohle už je vyšší dívčí. Pokud chcete dát živému plotu nějaký tvar, neobejdete se bez nůžek na živý plot. Nebojte se zasáhnout už do mladé rostliny. Tím, že ji zkrátíte na polovinu, dodáte jí sílu a ona se zahustí. Při stříhání živého plotu myslete na to, že vršek má být užší, než spodek. Starší rostliny mají silnější větve, a tak si pořiďte opravdu kvalitní nářadí. Nůžky na živý plot Fiskars mají vlnité ostří, díky kterému se kvalita stříhání výrazně zvyšuje. Navíc jsou opatřeny speciální adhezní vrstvou, která zamezuje nadměrnému znečištění ostří.

Nezapomínejte hnojit

I květinám a zelenině dopřáváte správnou dávku hnojiva, nezapomínejte proto i na živý plot. Díky správnému hnojivu na rostliny bude váš plot prospívat. Míra hnojení závisí na druhu rostliny. Většinou vám ale poradí v zahradnictví, kde keře kupujete. Živý plot hnojíme zpravidla dvakrát ročně, na začátku vegetačního období a na přelomu června a července. Využijte například hnojivo na rostliny CERERIT.

  • Hnojivo na rostlinyBarvu okrasných dřevin zdůrazníme draslíkem, naopak neprospívá v půdě přesycené dusíkem.
  • Jehličnany potřebují nižší pH půdy. Pro hnojení živých plotů z tůjí si kupte speciální hnojivo, které obsahuje směs hořečnaté a draselné soli.

Tři zásady, kdy hnojit:

  1. Když vysazujeme dřeviny.
  2. Když stříháme živý plot.
  3. Když zakládáme novou zahradu.

Autor: Martina Spěváková

Hodnocení: +13 Hodnotilo uživatelů: 71 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Daniela 22.04.2017 14:11:02

    Pro výběr správného nástroje pro stříhání živého plotu je nutné vzít v potaz velikost živého plotu, tvrdost keřů které ho tvoří a dostupnost elektřiny. Vhodným nástrojem jsou nůžky na živý plot, můžete se setkat i s oficiálnějším označením „plotostřihy“. Pokud máte jen krátký malý plot, vystačíte si i s klasickými zahradnickými nůžkami. Když máte velký pozemek a větší živý plot, jsou vhodnějším nástrojem elektrické nebo akumulátorové nůžky ... více na https://www.covybrat.cz/nejlepsi-nuzky-zivy-plot/

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 2 Hodnotilo uživatelů: 6 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Jak udržovat živý plot