Jak v krbu správně ZATOPIT a NEPŘETOPIT

Jak v krbu správně ZATOPIT a NEPŘETOPIT
27.08.2013 13:07

Šplhají částky za vytápění vašeho domu do astronomických výšin? Je to nejspíš způsobeno tím, že v krbu či kamnech nesprávně zatápíte. Nic se nemá přehánět a u přikládání to platí dvojnásob. V dnešním článku vám povíme, co může způsobit tak zvané přetopení krbu. Pěknou paseku! Naučte se proto raději správně zatápět a zabraňte poškození vašich kamen. Projeďte si s námi dnešní stručný návod a staňte se ostříleným topičem!

Valí se z komína oblaka kouře? Něco je špatně, nejspíš přetápíte!

Pokud doma vytápíte krbem či kamny jistě to znáte. Ráno vstanete, v místnosti zima jako v morně, venku jak by smet. Rychle přispěcháte k vyhaslým kamnům, do topeniště naházíte co nejvíc dřeva a topíte „co to dá“, jen abyste se ohřáli co nejrychleji. A právě tento jev odborníci označují jako přetopení krbových kamen. U kamen může ukvapené a přehnané přikládání vést až k poškození smaltu a těsnění, mnohdy i zapečení šroubů. Hlavním varovným signálem jsou stěny rozžhavené dočervena a hustá oblaka kouře valící se z komína. Při přetopení následně dochází k uvolnění vnitřních desek a popraskání pláště. Ony praskliny způsobí, že krbová kamna mají nekontrolovatelný přísun vzduchu. Pozor! Jakmile kamna poškodíte přetopením, ve většině případů ztrácíte záruku a náhradní díly hradíte sami.

Moderní krbová kamna

"Z vlastní zkušenosti dobře vím, že se nesmí přetápět. Do krbu jsme přikládali příliš mnoho dřeva a měli jej puštěný naplno. Po určité době jsme zjistili, že se horní část krbu zvlnila. Závada byla bohužel nevratná."

Martina Spěváková,
redaktorka magazínu RBreality

Co lze označit za "normální oheň"

V krbu zatápějte suchým tvrdým dřevem. Hoří a žhne déle. Pod pojmem "normální oheň" si můžeme představit ledasco. Abychom se naučili správně zatápět, je dobré si tento diskutabilní název blíže definovat. Jakmile v krbu zatopíme, vzniknou plameny, které postupně uhasnou. To ale neznamená, že je něco špatně. Vzniklé dřevěné uhlí žhne ještě dlouho po tom, co plamen vyhasne. Normální oheň tedy hoří postupně s přikládáním zhruba každé 2 hodiny. Dřevo přiložené do krbových kamen by mělo být řásně vyschlé a tvrdé a mělo by vyplnit nanejvýš 2/3 topeniště.

Odborníci radí, jak správně zatopit

"Zatápění, to je alchymie. Pokusíme se vám podrobně popsat, jak správně založit a udržovat oheň v krbu. Nejprve umístěte dvě silnější vyschlá polena na obě strany topeniště. Napříč přidejte další 3 o něco menší polena. Navrch celé skládačky položte několik třísek. K zapalování doporučujeme použít podpalovač. Oheň se vám rozhoří lépe, než s novinami. Buďte trpěliví a plamen nechte řádně rozhořet, kamna budou tak říkajíc správně táhnout. Jakmile se vytvoří vrstva popela, nezapomeňte přivřít dvířka. Nikdy nevytápějte s přívody vzduchu otevřenými dokořán, mohlo by dojít k přetopení. Všechno je to o cviku a zkušenostech. Chcete-li se dovědět víc o vytápění kamny, přečtěte si náš článek o rozvodu tepla, nebo nám klidně rovnou napište!"

Váš tým krby-kamna-eshop.cz

S tímhle vám to chytne co by dup!

Podpalovač ve spreji Krbové zápalky Tuhý podpalovač

Jaké máte zkušenosti se zatápěním v krbových kamnech? Už se vám někdy stalo, že jste krby přetopili? Poraďte našim čtenářům prostřednictvím diskuze pod článkem.

Hodnocení: +23 Hodnotilo uživatelů: 45 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak v krbu správně ZATOPIT a NEPŘETOPIT