Jak vybrat správnou myčku

Jak vybrat správnou myčku
08.07.2013 07:21

Myčka je pro mnohé nepostradatelnou součástí každodenního života. Vykonává za nás práci, kterou nikdo nemá rád a šetří nám nejen spoustu času, ale i výdajů za provoz domácnosti. Moderní myčka by měla být úsporná a efektivní - jakými parametry bychom se při jejím výběru měli řídit?

Pokud vám jde pouze o to, aby myčka umyla nádobí a vysušila ho, nepatříte mezi náročné spotřebitele a vyhovovat vám bude téměř každý model. Vždy byste ale měli chtít něco víc. Moderní myčky nádobí zvládají daleko více věcí - když na ně přijdete, uvidíte, jak vám ulehčí život.

Kuchyně s vestavnou myčkou nádobí

Důležitá je energetická třída

Na co vám bude myčka se spoustou funkcí, když ke svému chodu spotřebuje vysoké množstvé elektrické energie? Při výběru myčky byste proto vždy měli hledět na její energetickou třídu. Tu se dozvíte z energetického štítku, kterým je opatřen každý spotřebič. Nejúspornější je třída A+++. Od roku 2013 se do obchodů dostanou pouze myčky třídy A+, u menších myček stačí třída A.

Sledujte také, jak rychle se voda v myčce ohřeje. Čím dříve, tím více šetříte.

Energetická náročnost ale nespočívá jenom ve spotřebě elektřiny, ale také ve spotřebě vody. Ta se samozřejmě pohybuje podle velikosti myčky. Většinou se ale jedná o 11-18 litrů vody na jeden cyklus. Chytré moderní myčky nádobí mají senzory, díky nimž rozpoznají, zda je myčka zcela naplněná či nikoliv. Jedině tak dochází k opravdu úspornému mytí.

Vestavná myčka nádobí MieleDesign - i ten rozhoduje při výběru myčky

Pokud máte všechny kuchyňské spotřebiče nerezové, je jasné, že klasická bílá myčka pro vás bude tabu. Za design jsme ochotni si připlatit. Mnohdy raději oželíme nějakou tu funkci, hlavně, aby to ladilo pro oko. Často je nejvhodnější vestavná myčka nádobí - je velmi elegantní a zapadne do každé kuchyně. Efektivní jsou vestavné myčky nádobí, jejichž obslužný panel je umístěn v horní části myčky.

Kolik umí programů, tolikrát je myčkou

U každé myčky najdete v základním provedení zhruba 6 programů, které určují intenzitu mytí podle míry špinavosti nádobí. Jiný program nastavíte na hrnce a pánve a jiný zase na mytí a leštění skleniček. Výhodný je například program pro poloviční náplň myčky, noční program, který sníží hlučnost myčky na minimum.

Reklama na ticho

V neposlední řadě vybírejte myčku nádobí i podle její hlučnosti. Myčka bude zapnutá převážně večer - po jídle, když se díváte na televizi nebo chcete mít klid. Proto by vás myčka neměla rušit. U myček kolem ceny 15.000 Kč se hlučnost pohybuje v rozmezí 45-50 dB, což je velmi slušné. 

Sklokeramická varná deskaV kuchyni dbejte na detaily

Kuchyně - to není jenom kuchyňská linka. Je důležité nejen logické a hlavně praktické rozmístění skříněk a šuplíků, ale také spotřebičů. Mezi nejoblíbenější dnes patří vestavné spotřebiče, které skvěle korespondují se vzhledem linky. Můžou se jí buď přizpůsobit nebo naopak působit kontrastně. Elegantní jsou sklokeramické varné desky a vestavné trouby. Zapůsobit ale může i lednička. Je zkrátka na vás, zda jste ochotni investovat do dokonalé kuchyně!


Podle čeho jste vybírali myčku vy? Je pro vás určující cena nebo komfort, který nabízí dražší modely myček nádobí?

Hodnocení: +48 Hodnotilo uživatelů: 56 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak vybrat správnou myčku