Jak vybrat varnou desku a mikrovlnku

Jak vybrat varnou desku a mikrovlnku
22.07.2013 12:53

To, jestli budeme vařit na plynu nebo elektřině často rozhodují naše zvyklosti. Pokud vaše maminka vařila na plynovém sporáku, dovolíme si říct, že na něm vaříte i vy. Jestliže jste otevřená novým nápadům, stojíte před otázkou, jakou varnou desku si vybrat. Elektřina nabízí více možností, plynu se zastávají i šéfkuchaři. Čemu dát přednost?

Zpátky do minulosti

Možná ještě vaříte na elektrických litinových plotnách, které nepatří zrovna mezi úsporné varianty vaření. Jejich nevýhodou je, že se poměrně dlouho rozehřívají a po vypnutí zase dlouho hřejí. Hodně energie tak přijde vniveč. Výhodou je ale jejich nízká cena, a tak si je lidé stále kupují. Vy se ale při výběru varné desky soustřeďte nejen na její cenu, ale na to, jak hospodaří s elektřinou. Často je tak nahrazují sklokeramické varné desky, které možná lépe vypadají, ale energeticky se zas tak neliší. Stále topí elektrická spirála, jen ukrytá pod skleněným povrchem.

TOP mezi elektrickými varnými deskami jsou desky indukční. Ty netopí, ale rovnou do hrnce předávají energii. Ano, pořídit si ji je o něco nákladnější (do výdajů započítejte i speciální nádobí), ale tato investice se vám rozhodně vyplatí. O indukční desku se nepopálíte, což ocení zejména maminky malých dětí.

Elegantní plynová varná deska

Plynová varná deska

Na plynu se vaří více

I přes technickou dokonalost a elegantnost desek elektrických vaří více lidí na plynové varné desce. Vaření na ní je snadné, intenzita plamene se dá lehce regulovat, ihned po zapálení můžete vařit, žádné rozehřívání, které vás zdržuje, jako u elektrické desky. Ještě donedávna plynové varné desky designově pokulhávaly za svými protivníky, proto se výrobci rozhodli zmodernizovat jejich vzhled a dodat jim šmrnc. Vznikly plynové desky s hořákem pod skleněným povrchem, takže na první pohled ani nerozeznáte, že dotyčný vaří na plynu.

Další výhodou nového designu plynových varných desek je snazší údržba. Teď, když vám uteče polévka z hrnce, neznamená to, že budete pracně čistit celý sporák a hořáky. Nečistotu jednoduše setřete vlhkým hadříkem a je hotovo.

I mikrovlnka hraje v kuchyni svou roli

Mikrovlnná trouba MieleKaždý spotřebič má v kuchyni své místo. Výjimkou není ani mikrovlnka. Podle čeho ji ale vybrat? Jednou ze základních otázek je, kde bude v kuchyni umístěná. Pak si roztřídíme mikrovlnky na 2 skupiny - volně stojící a vestavné. Mikrovlnné trouby dávno nejsou už jenom bílé, a tak si můžete vybrat z barev, které budou dokonale ladit s ostatními spotřebiči.

Mikrovlnku vybírejte i podle funkcí, jestliže budete chtít jen ohřívat, bude vám stačit ta obyčejná. Pokud očekáváte něco víc, vaše požadavky splní mikrovlnná trouba Miele. Má 17 automatických programů pro ohřívání a rozmražování a automatiku udržování jídel na dané teplotě.


Jaké varné desce dáváte přednost? Plynové nebo elektrické?

Hodnocení: +1 Hodnotilo uživatelů: 63 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak vybrat varnou desku a mikrovlnku