Jak vybrat vhodnou zahradní branku

Jak vybrat vhodnou zahradní branku
03.09.2013 14:28

Stejně jako oplocení, je důležitá i zahradní branka. Měli bychom ji vybírat s rozmyslem. Branka by měla na první pohled zapadnout do celé kompozice plotu. Proto je nutné vybrat tu správnou. Jiná branka se bude hodit do dřevěného plotu a jiná do drátěného. Dnešní článek vám napoví, jak si takový výběr ulehčit.

Volíme podle materiálu, ze kterého je plot

  • Dřevo

Dřevěný plot patří mezi stálice. Vypadá elegantně, je přírodní a poskytuje dostatek soukromí před zvědavými zraky kolemjdoucích a sousedů. Má však i svoje nevýhody. O dřevo musíte pečovat, pravidelně plot zabrušovat a poté natírat. Sem tam vyměnit laťku, která uhnila nebo se zlomila pod náporem fotbalového míče rošťáka od vedle. Do dřevěného plotu ale patří také dřevěná branka. Může být kompletně celá ze dřeva nebo mít kovový či hliníkový rám.

  • Jednokřídlá zahradní brankaPletivo

Zahradní branka do oplocení z poplastovaného pletiva by měla být vždy co nejjednodušší. Většinou je tvořená pevnou konstrukcí a vypletená stejným typem pletiva, jako je plot. Může být buď pozinkovaná nebo poplastovaná. Pokud plánujete vytvořit i vjezd pro auto, kupte si dvoukřídlou bránu. Výhodou poplastovaných branek je jejich vysoká životnost, vydrží stejně jako samotné pletivo, tedy až 70 let! A po celou dobu se o ni nemusíte starat. To je velká výhoda oproti dřevěným brankám, nemyslíte?

  • Kámen

Použití kamene na oplocení domu vám dává široké možnosti. Pokud zvolíte dnes tolik moderní gabiony, doporučujeme vám zkombinovat je se dřevem. Dostanete tak krásný přírodní plot. V tomto případě se opět nabízí dřevěná zahradní branka. V opačném případě, když zvolíte kombinaci kámen-kov, naskytne se vám možnost dalšího širokého výběru branek z různých materiálů - hliníku, kovu, litiny.

Doplňky hrají velkou roli

Teď nemluvíme o módě - i doplňky k plotovým brankám jsou důležité. Zámek vybírejte podle místa, kde branka stojí. Pokud slouží jako vchod do zahrady za domem, stačí vám pouze branka se zavíráním na zástrč. Jestliže je ale součástí oplocení domu, doporučujeme pořídit si kvalitní seřiditelný zámek s euro vložkou. Pokud si branku vyrábíte sami, nezapomeňte si také koupit kvalitní panty, které ji udrží.

Hodnocení: +43 Hodnotilo uživatelů: 63 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak vybrat vhodnou zahradní branku