Jak vytápět chatu efektivně

Jak vytápět chatu efektivně
04.12.2012 14:41

Jelikož jsme národ chalupářů, jen těžko se mezi námi najde někdo, kdo by nesnil alespoň v koutku duše o tom, jak na víkend unikne všedním problémům a odjede do přírody daleko od civilizace. Jenže ani na chatě nemusíte být ušetřeni problémů. Proto vám poradíme, jak si zajistit snadný způsob vytápění a jak nevyhazovat peníze z oken.

Ústřední topení nebo elektrický přímotop, to by stále nebylo to pravé odloučení od civilizace. Navíc v případě, že kdy netrávíte na chatě podstatnou část roku, jednalo by se pravděpodobně o zbytečnou investici. Zatímco taková přenosná kamna na chatu jsou úplně ideální hned z několika důvodů. Malá kamínka vám dávají svobodu a nezávislost při rozhodování, jakou místnost chcete vytopit, čímž v důsledku šetříte energii.

Možností jak vytápět chatu je několik

Dřevěná chata nejen dobře vypadá, ale má své ekonomické přednosti

Protože máte zajisté chatu ze dřeva, které funguje jako výborný izolant, jistě víte, že vám stačí zatopit málo a teplo se v objektu udrží po většinu dne. Přenosná kamínka ke svému běhu nepotřebují přívod elektřiny ani plynu a navíc neprodukují žádné nebezpečné spaliny. Speciální koncentrát je hygienicky nezávadný a na díky unikátnímu složení je jeho spotřeba pouze 0,1 litru na 1 kWh tepelného výkonu. Z tohoto důvodu je provoz přenosných kamínek ekologický i ekonomický.

Pokud máte větší chatu a trávíte v ní přes rok více času, uvažujte o zabudování krbu, kterým si splníte svůj sen a navíc jej využijete jako centrální zdroj vytápění. Rozhodně vás topení dřevem vyjde levněji než vytápění elektřinou nebo plynem.

Také sníte o chatě ze dřeva? Přenosná kamna na chatu zajistí okamžitě teplo.

Nenechte teplo uniknout z chaty ven

Bezpečnostním, ale zároveň ekonomickým prvkem nejen na chatě jsou dřevěná eurookna. Ve srovnání s klasickými okny poskytují mnohem vyšší ochranu před zloději a zároveň minimalizují únik drahocenně získaného tepla.

Nepředstavujte si ihned nevzhledná bílá plastová okna. Moderní okna nabízejí tradiční vzhled, takže zapadnou do architektonického rázu každé dřevostavby stavby.

Čistý vzduch základ úspěchu spokojeného bydlení

Čistička vzduchu je vybavena speciálními filtry, a proto vyčistí vzduch v každé místnostiMáte-li chatu postavenou z cihel a osazena kvalitní eurookna, která těsní, jistě znáte ten zatuchlý vzduch, který se na vás vyvane ve chvíli, kdy jste na chatě nějaký ten pátek nebyl.

V takovém případě ihned otevíráte všechna okna a snažíte se vyvětrat. Užitečným pomocníkem v boji se zápachem a bakteriemi je unikátní čistička vzduchu.

Vybavena je prachovými, uhlíkovými a HEPA filtry, skrz něž cirkuluje vzduch v místnosti. Díky tomu máte za několik minut svěží vzduch bez zápachu a bakterií.

Vše si pořádně promyslete

Co byste si měli z dnešního článku odnést? Kvalitní eurorokna jsou zárukou pro dokonalé utěsnění objektu a výrazně vám pomohou uspořit náklady na jeho vytápění. Nicméně pokud v něm dlouho nevětráte, zaděláváte si na problémy nejen v podobě plísní. Naštěstí je můžete z velké části eliminovat pomocí čističky vzduchu, která se neztratí v žádném domě a ocení ji zejména alergici.

Autor: Martin Buchta

Jaké máte vy zkušenosti s vytápěním na chatě a jak se zbavujete nepříjemného zápachu? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi.

Hodnocení: +55 Hodnotilo uživatelů: 71 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak vytápět chatu efektivně