Jak zařídit dětský koutek na zahradě

Jak zařídit dětský koutek na zahradě
21.07.2014 10:24

Chcete dát svým dětem prostor pro hraní, ale zároveň neztratit kouzlo své okrasné zahrady? Máme pro vás tip na vkusný dětský koutek, který k vám zapadne a přitom bude mít vše, o čem vaše děti sní.

Dětský svět je plný her, skákání do vody, tancování v trávě, schovávání se a dalšího dovádění. Okrasná, nebo dokonce užitková zahrada jim proto nic moc neříká. Pořiďte jim raději hravou a bezpečnou oázu, stejně jako vy máte svůj koutek s růžemi nebo posezením u kávy. Dopřejte dětem houpačku, skluzavku a stylovou dřevěnou prolézačku, která nenaruší vzhled vaší zahrady. Poradíme vám, jak na to.

Je lepší jedna trampolína nebo multifunkční prolézačka?

V poslední době jsou velmi oblíbené trampolíny. Když si uděláte procházku kolem moderní zástavby, jistě jich tam několik uvidíte. Ne každému se ale taková trampolína líbí. Vždyť se jedná o mohutnou kovovou konstrukci s vysokými ochrannými sítěmi, která na výšku i na šířku zabere dobrých 5 metrů. A možná i víc! Pokud tedy nemáte zahradu velikosti fotbalového hřiště, pak je taková trampolína trochu na obtíž. Místo ní vám proto doporučujeme spíš jiné vybavení dětského koutku, které bude harmonickým kompromisem mezi příjemným vzhledem vaší zahrady a dětským přáním.

Houpačka pro děti nesmí na vaší zahradě chybět

Celý prostor, který by jinak zabrala jediná trampolína, využijte efektivněji. Zkuste třeba houpačku pro děti, kterou zavěsíte na pěknou dřevěnou stavbu ještě se skluzavkou, sítí na lezení a domečkem na hraní i schovávání. Ten mají malé děti obzvláště rády!

Trampolínu najdete na zahrádkách restaurací i na koupalištích. Doma proto dopřejte dětem jinou zábavu. Vkusnou dřevěnou prolézačku se vším všudy. Pokud ji navíc doplníte o pěkný plůtek a zahradní branku či bránu, máte stylový dětský koutek jako vyšitý!

Hlavní je bezpečí vašich dětí! Dopřejte jim hru bez boulí a modřin

Dětská skluzavka

Dětské skluzavky se většinou vyrábějí z tvrzeného, odolného plastu, který po dlouhá léta nezdolají ani dětské prdelky, ani déšť nebo UV záření. Vhodná klouzačka by měla mít nosnost až 100 kg a výšku zhruba 120 až 130 cm tak, aby šla připevnit na podestu dětské prolézačky. Ke každé skluzavce však nezapomeňte umístit ještě dopadovou plochu, která ochrání děti v případě pádu. Tuto plochu lze také koupit ve specializovaném obchodě. Ověřte si přitom vždy, že je testována dle normy ČSN EN 1177.

Houpačka pro děti

Houpačka pro děti trochu jinak - houpací hnízdoHoupačka může mít hned několik podob. Někdy postačí plastové, elastické sedátko, které je velmi pohodlné, netlačí a supluje třeba kus prkna zavěšeného na laně (pamatujete si na něj ze zahrady vaší babičky?). Někdy je však vhodnější pořídit bezpečnější dětskou houpačku 2v1 neb dokonce 3v1. Taková houpačka doslova „roste“ s dítětem a postupně vám dovolí přizpůsobit ji pomocí různých ochranných prvků věku dítěte.

Pokud ale přemýšlíte o celodřevěné konstrukci, která nejlépe podtrhne přírodní ráz vaší okrasné zahrady, pak zvolte dřevěnou houpačku s ohrádkou. A k tomu pak už jen oblíbený lanový program, dřevěný šplhací žebřík, nebo lano či houpcí síť a máte u dětí vyhráno!

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 35 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jak zařídit dětský koutek na zahradě