Rady a tipy, jak zařídit dětský pokoj

Rady a tipy, jak zařídit dětský pokoj
16.10.2013 09:51

Vytvořte pro své dítě ideální dětský pokoj s účelově využitým prostorem. Pokoj pro vaše dítě se s jeho věkem často mění a přestavuje. Poradíme vám několik triků, jak si s těmito dynamickými změnami poradit a na co nesmíte v jednotlivých etapách renovací zapomenout.

Obecná fakta, důležitá pro dětský pokoj

Při výběru a zařizování dětského pokoje, ať už pro ty nejmenší nebo pro adolescenty, je důležité si zprvu uvědomit tři základní věci:

  1. Vhodný výběr místnosti. V pokoji by mělo být dostatečné množství světla a prostoru. Světlem míníme přirodní denní světlo. Zvolte proto místnost s ideálně umístěným a přiměřeně velkým oknem, které do pokoje vpustí dostatek slunečních paprsků.
  2. Pokoj musí být vhodně rozdělen do jednotlivých účelových zón (spací zóna, hrací zóna, rekreační zóna a pracovní zóna), jejichž důležitost se mění s věkem dítěte. Tyto zóny by měly mít jednoduchou a jednoznačnou strukturu a adekvátní vybavení.
  3. Podněty a jednotlivé detaily, které podvědomě zaměstnávají vjemy dítěte, navozují jeho náladu a rozvíjí jeho individuální myšlení a kreativitu, byste měli pečlivě kombinovat.

Dynamika dětského pokoje s ohledem na věk dítěte...

Dispozice pokoje se mění s věkem dítěte, jak je již zmíněno výše. Obecně jednotlivé periody úprav dětských pokojů můžeme rozdělit do tří období. 

Dětský pokoj pro ty nejmenší

Dětský pokoj pro ty nejmenší utváří zázemí zároveň i pro vás, jako rodiče. V takovém pokoji byste se měli cítit dobře především vy, jelikož poté bude příjemně i miminku. Podle bodů výše jsme zvolili vhodnou místnost, naše další rady zní: 

  • Při výmalbě pokoje se nebojte zvolit čistou bílou barvu, doplněnou o drobné, velmi jemné dekory ve světlých barvách (svělte modrá, starorůžová, béžová či okrová). Výsledkem je elegantní design místnosti. Bílá barva se hodí k miminku a navíc vám připraví ideální podklad pro následující, již pestrobarevnou verzi dětského pokoje.
  • Stěžejní zónou pro miminko je logicky zóna spací. Její dominantou je dětská kolébka a dalším vhodným nábydkem je například takzvaná ohrádka pro první hraní si, přebalovací pultodpočinková zóna pro rodiče, do které se hodí pohodlné křeslo a malý odkládací stolek.
  • Pro miminko je velmi důležité, aby v jeho kolébce nebo v hrací ohrádce bylo dostatečné množství podnětů pro rozvoj jeho prvních motorických schopností. Zvolte tedy vhodné hračky do postýlky, kousátka, dudlíky, hrkačky, závěsné kolotoče a jiné komponenty.

Všiměte si, že veškerý nábytek, v této etapě dětského pokoje, není pevně ukotven ke stěnám ani k podlaze místnosti a umožňuje vám tím ve správném čase jeho jednoduché odstěhování. Pokoj vám tak otevírá možnosti pro další jeho změny.

Dětský pokoj světem fantazie

Druhou dimenzí je pokoj pro ratolesti školkového a mladšího školního věku (3-11 let). Toto období je mezi rodiči velmi oblíbené, jelikož při realizaci dětského pokoje popustí uzdu své fantazii a kreativitě. Téma pokoje je jediné - hra! 

  • Co vaše dítě baví? O co se zajímá? Jaký bude celkový námět dětského pokoje? Námořnický pokoj, pokoj princezny, závodníka formule, milovníka safari, ale také popeláře... buďte kreativní. Pomůže vám mnoho speciálních firem na našem trhu, které ve svých portfoliích mají spoustu podobných dětských námětů.
  • Pro originální výsledný dojem zkuste uzpůsobit tématu pokoje celkový design stěn, koberců i jednotlivých kusů nábytku. Při výmalbě volte pestré barvy, 3D efekty, ale i grafity. Praktickými a oblíbenými pomocníky jsou dnes také tapety.
  • Velkou pozornost byste měli věnovat především volbě nábytku. Vhodný nábytek do dětského pokoje vám poskytne nejen originální design, ale především i bezpečí vašeho dítěte! Období hry je obdobím řádění, nemotornosti a pádů, proto doporučujeme měkké materiály, oblé tvary, speciální ochranné prvky na hrany a podobné detaily.
  • V každém dětském pokoji téměř vždy doslova bojujete s prostorem. Dominantní zónou pro toto obobí je přirozeně herní zónakteré se snažíme vyhradit co nejvíce místa. Radíme vám: Využijte například vyvýšených postelí a pod nimi vzniklého úložného prostoru pro uskladnění hraček nebo knížek. Stěny jsou zase ideální k pověšení praktických kapsářů, které nahradí i noční stolečky. 
  • Děti milují malování po stěnách! Zkuste rozvíjet představivost svých dětí a nechte jim tak kousek stěny pro jejich vlastní kresbu. Může to být prostor nad postelí nebo u psacího stolu.

Studentský pokoj

Třetí a tím i poslední období, kdy se znatelně mění dětský pokoj je pubertální věk dítěte. V tomto věku dochází k přeměně dětského pokoje v pokoj studentský. Nejdůležitější je se zeptat vašeho potomka, jaká je jeho představa a dát mu prostor k seberealizaci. Soukromí a intimita je pro jedince nyní velice důležitá, a proto touží po tom, přizpůsobit tuto místnost svému vkusu. Vy byste měli pouze bdít nad dodržením několka zásad:

  • Hlavní zónou místnosti má být zóna pracovní. Neměl by zde chybět velký a především dostatečně osvětlený psací, nebo počítačový stůl. K němu patří plně nastavitelná kancelářská židle. V této části pokoje se příliš nedoporučují prvky, které rozptylují a odvádí pozornost dítěte od jeho práce.
  • Odpočinková zóna, určená k relaxaci. Mladí lidé ji využívají i jako prostor vhodný pro přivítání a pohoštění návštěvy. Vhodné je například zákoutí s křeslem a konferenčním stolkem, nebo také s televizí. Zde se objevuje onen ideální prostor pro originální dekorativní prvky a kreativní vyjádření se! Výmalbu, volbu tématu a tapet doporučujeme nechat na vašem dítěti. 
  • Samozřejmostí je také zóna spací, s dostatečně velkou postelí a nočním stolkem.

Předělávali jste pokoj pro své dítě? Podělte se s námi o své zkušenosti.

Hodnocení: +29 Hodnotilo uživatelů: 91 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Rady a tipy, jak zařídit dětský pokoj