Jaké revizní kontroly je dobré dělat před zimou

Jaké revizní kontroly je dobré dělat před zimou
28.11.2014 17:43

Zima už sice na dveře zaklepala, ale pokud jste to nestihli, pak máte ještě nějaký ten čas provést poslední revize. Například kontrolu komínu, kotle, kanalizace apod.

Revize kotlů a jiných topných systémů

Každý majitel plynového zařízení je povinen ze zákona provádět revizi tohoto zařízení minimálně jednou za 12 měsíců. Potvrzení z takové kontroly od vás budou vyžadovat například pojišťovny v případě pojistné události, nebo opraváři v případě požadavku na záruční servis. Nejen z povinnosti byste však měli tuto revizi provádět. Pravidelnou kontrolou budete mít jistotu, že váš kotel správně šlape a nehrozí vám žádné nebezpečí.

Revize topných těles by se měly provádět i v případě vyklízení bytů, a to ještě před předáním novým nájemníkům.

Revize komínů

S kontrolou kotlů a topných těles souvisí i revize komínů neboli revize spalinových cest. Na tu si pozvěte kominíka alespoň 2x ročně, minimálně však jednou před začátkem topné sezony. A kromě toho i v určitých výjimečných situacích jako jsou:

  • stavební úpravy komína
  • změna používaných paliv
  • připojení nového spotřebiče ke komínu
  • mimořádné události - požár
  • podezření na trhliny apod.

Revize kanalizace

Revize kanalizace

Před zimou by se měla provádět i revize kanalizace a vodovodů. Jde o čištění (například od listí nebo posypových materiálů) a také o ochranu vodoměrů před mrazem (vlastník totiž zodpovídá za jejich perfektní stav). Podobnou profesionální revizi doporučujeme provádět alespoň 2x ročně - na jaře a na podzim, ještě než se objeví první mrazíky. Předejdete různým poruchám a zabráníte poškození vašeho majetku.

K revizi kanalizace se využívají také kamerové zkoušky, kterými se prozkoumává těsnost potrubí a kanalizačních systémů.

Revize střechy a okapů

Je jasné, že střecha a okapy jsou nejvíce zatěžovány právě na podzim. Majitelé rodinných domů by proto neměli podceňovat pravidelné čištění okapů a revizi střechy. K funkčnosti a dlouhé životnosti střechy je to dá se říct nezbytnost. Kontrola střechy přitom probíhá vizuálně, kdy si všímáme odlupující se povrchové úpravy střešní krytiny, změny barev, praskliny, škrábance apod., přičemž nejdůkladněji kontrolujeme jižní stranu, která bývá nejnáchylnější.

Před zimou prověďte revizi kanalizace, střechy a okapůKapitolou samou pro sebe jsou ploché střechy, kde se ukládají nečistoty o to víc. Kontrola by zde měla probíhat opět minimálně 2x ročně.

Další nutné kontroly

Revize klimatizace, nebo kontrola oken a venkovních dveří je dalším příkladem pravidelné péče o váš dům. V případě klimatizace buďte o to důslednější, pokud ji využíváte i jako tepelné čerpadlo a tudíž s ní nejen v létě chladíte, ale v zimě navíc topíte. U oken a dveří si zase všímejte jejich těsnosti, které by vás, v případě poškození, mohlo vyjít hodně draho. Perfektní těsnění oken je totiž základní podmínkou pro nízké náklady za vytápění.


Jak jste na tom vy? Máte všechny revizní kontroly za sebou, anebo jste na některou zapomněli? Napište nám to do diskuse pod článkem.

Hodnocení: +30 Hodnotilo uživatelů: 40 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Jaké revizní kontroly je dobré dělat před zimou