K novému domu patří nový moderní plot

K novému domu patří nový moderní plot
11.02.2013 09:23

Oplocení je nezbytnou součástí pozemku. A pokud není ohraničení vašeho domu a zahrady vymezeno sousedovým plotem, pak je na vás, abyste ho zajistili. To platí, pokud jste si koupili starší rodinný domek, a také když jste si nechali vybudovat novostavbu. Proč je ale oplocení tak důležité? To se dozvíte z našeho článku.

Oplocení chrání majetek a nás samotné před zvědavci z okolí

Na otázku, proč věnovat oplocení náležitou pozornost, je jednoduchá odpověď. Většina z vás si nechává svůj majetek – dům a domácnost pojistit. Na řádné pojistné plnění má však vliv, zda a jakým způsobem zamezíte vstupu neoprávněným osobám. Prvním důvodem je tedy ochrana majetku. A druhým je pochopitelná ochrana vašeho soukromí. Jen málokdo se chce před sousedy vystavovat a nechat je nahlížet „až do talíře“.

Z čeho stavět plot?

PlotyKdyž už tedy znáte základní důvody, proč je plot tak důležitý, vyberte si jeho provedení. Existuje celá řada plotů. My vám přinášíme přehled nejoblíbenějších variant a jejich pro a proti. Správné rozhodnutí už potom bude na vás.

Dřevěný plot

Dřevěné oplocení se těší stále větší oblibě. Majitelé domků se vrací k přírodě a chtějí, aby jejich ploty nenarušily ráz zahrady. Nesporným kladem dřevěného oplocení je tedy jeho krásný vzhled. Mínusem je ovšem nutnost časté údržby. Dřevo, aby si svůj pěkný vzhled zachovalo co nejdéle, vyžaduje pravidelnou péči.

Svařované pletivo

Další variantou je svařované, poplastované nebo pozinkované pletivo. To jsme vybrali z důvodu jeho minimální údržby. Jeho hlavním záporem je na druhou stranu průhlednostSvařované pletivo tedy nesplňuje potřebu ochrany vašeho soukromí. V dnešní době je však velmi populární sázení živého plotu, který krásně ohraničí a zakryje váš pozemek. A v případě, že se pustíte do živého plotu, pak je svařované pletivo tím nejvhodnějším druhem oplocení, které vaše keře orámuje.

Trubičkový plot

Ploty - gabiony

Pro ty, kterým trubičkový plot nic neříká, vysvětlíme, že se jedná o klasické kovové oplocení. Výhody tohoto plotu jsou zejména ve stabilitě, moderním vzhledu a bezpečnosti. Lze ho přelézt jen s velkými obtížemi. Opět má však mínus díky své průhlednosti a navíc se jedná o dražší variantu plotu

Gabionové koše

Jako poslední zmíníme gabiony, které jsou velmi oblíbené v moderních zástavbách. Jde o drátovanou konstrukci naplněnou kameny. Gabionová stěna bývá pěkná na pohled a kromě oplocení se používá i pro zpevnění svahů, břehů nebo jako protihluková stěna. Speciální gabiony se ovšem také řadí k dražším typům plotu.


Nyní, když už znáte základní možnosti oplocení, zvažte tu nejvhodnější variantu pro váš nový dům. Každý plot má své pro a proti, ale jistě mezi nimi najdete takový, který bude do puntíku splňovat vaše představy. A svého pomyslného vítěze nám napište do diskuse pod článkem!

Hodnocení: +33 Hodnotilo uživatelů: 189 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » K novému domu patří nový moderní plot