Kancelářské prostory. Jak zajistit zaměstnancům ideální pracovní prostředí?

Kancelářské prostory. Jak zajistit zaměstnancům ideální pracovní prostředí?
17.02.2015 14:35

Každý pracovník, který denně tráví 8 hodin v kanceláři, ví, jak je těžké vytvořit si ideální podmínky k práci. Největší problém nastává ve velkých spojených kancelářích, kde sedí i 100 lidí najednou a od sebe jsou odděleni pouze typickými kójemi. Na jednom konci je zima, na druhém zase teplo. Jeden chce větrat, druhý zase ne. Ale i ve velkých kancelářích může být příjemně. Stačí vědět, jak na to.

Čerstvý vzduch v kanceláři = povinnost zaměstnavatele

Spousta zaměstnanců ani netuší, že mají nárok na čerstvý vzduch na pracovišti a zaměstnavatel je povinen jim ho zajistit, ať už přirozeným, nebo nuceným větráním. V uvozovkách nejnáročnější jsou zaměstnanci provozující namáhavou fyzickou činnost, ti potřebují 90 m3 čerstvého vzduchu za hodinu, zatímco administrativním pracovníkům stačí pouze 50 m3/h.

Když si uvědomíme, že třetinu života trávíme zavření v budovách, je nutné, abychom si hlídali kvalitu vzduchu. Až 30 % obyvatel vyspělých zemí je ohroženo tzv. syndromem nezdravých budov. Tito jedinci si mohou stěžovat na podráždění očí, nosu, zhoršené vnímání chutí, přecitlivělost nebo kožní onemocnění. Jednou z prevencí tohoto syndromu je právě zajištění dostatečné výměny vzduchu.

Sháníte zajímavé komerční prostory? Podívejte se na naši nabídku objektů vhodných k podnikání.

Velké kanceláře mají často problémy s výměnou vzduchu.

Vytápění, velký problém velkých kanceláří

Ideální teplotu na různých pracovištích stanovuje norma Tepelná ochrana budov. Zjednodušeně lze říci, že pro administrativní pracovníky by měla být teplota v kanceláři minimálně 20 oC a maximálně 28 oC. Stále je nutné dodržovat přísun čerstvého vzduchu. Dále se bere v potaz množství prosklených ploch a přirozeně ochlazovaných stěn.

Klimatizace vyžadují pravidelný servis a výměnu filtrů.Problémy s teplotou řeší výkonné multisplit klimatizace do kanceláře. Jsou určeny speciálně pro větší instalace do obchodů, administrativních budov nebo skladů, kde se nachází jedna teplotní zóna. Moderní klimatizace mají několik jednotek, které fungují společně a dosáhnou rovnoměrného vytápění kanceláře. Pokud jsou tedy vhodně rozmístěné, nemělo by se stát, že Pavlovi na konci kanceláře bude horko, zatímco Petra na druhé straně bude ve svetru.

Dalším vhodným zdrojem tepla je podlahové topení pro firmy. Jedná se o energeticky efektivní řešení, které všem poskytne vysoký komfort. Topení lze rozdělit na několik topných okruhů, které lze samostatně regulovat.

Hodnocení: +22 Hodnotilo uživatelů: 34 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Kancelářské prostory. Jak zajistit zaměstnancům ideální pracovní prostředí?