Kdo ještě nemá zateplenou fasádu?

Kdo ještě nemá zateplenou fasádu?
24.09.2012 07:15

Neriskujte únik cenného tepla, za které si tak draze platíte. Dnes se stává opravdovou nevýhodou nemít zateplený dům, tedy zateplenou fasádu. Nejen, že snížíte náklady na vytápění domu, ale také eliminujete výskyt plísní a vlhkosti ve vašem bydlení. Zateplení se provádí pomocí několika materiálů, na které se v tomto článku podíváme.

Důvodů, proč zateplovat fasádu, je hned několik

Bydlíte ve starším domě a stále si říkáte, že když jste to vydrželi doposud, vydržíte to bez zateplení i dál? Podívejte se na všechny výhody, které vám zateplení fasád nabízí.

  • Ekonomické úspory

Zkrátka a jednoduše - ušetříte! A to až 60 % nákladů za vytápění rodinného domu či bytu. Není to lákavé číslo? Při dnešních vzrůstajících cenách jak za elektřinu, plyn, tak i tuhá paliva tuto výhodu jistě oceníte! Spousta tepla uniká z domu zcela zbytečně - 35% tepla uniká kvůli špatným oknům a dveřím, další procenta obvodovými zdmi, podlahou a v neposlední řadě také střechou. Zateplením fasády dojde také k výborné zvukové izolaci.

  • Omezení vlhkosti zdí a tvorby plísní

Možná to bude znít jako klišé, ale zdraví máme jenom jedno, tak si ho nenechejme zbytečně kazit. V nezateplené zdi kondenzuje vlhkost, a tak dochází k tvorbě plísní. Nejčastěji k výskytu šedozeleného povlaku dochází v rozích místností, kde se stýká studená obvodní zeď a zahřátá vnitřní příčka. Zateplení fasády tak sníží tyto teplotní rozdíly a nedochází ke kondenzaci vlhkosti ve zdech. Vy pak můžete v klidu spátdýchat a mít dobrý pocit, že jste udělali vše pro zdraví vaše a vaší rodiny.

  • Estetické a technické výhody

Nespornou výhodou je také to, že váš dům bude krásnější. Nový kabátek mu jenom prospěje! Při kvalitně odvedené práci může váš dům vypadat jako novostavba. Fasády rodinných domů mají nepřeberné množství barevných odstínů a je právě na vás, jaký si vyberete. S eliminací úniku tepla také souvisí nižší provozní nároky na topné těleso, které se méně opotřebovává a jeho životnost se tak prodlužuje. Stejně je tomu i se samotnou stavbou.

Zateplení fasád KWACZEK

Čím můžete zateplovat?

Nejběžnější a nejrozšířenější je dnes právě zateplení polystyrenem. Jedná se o rychlý, jednoduchý a nejlevnější způsob zateplení na trhu. Zručný kutil by si mohl zateplení polystyrenem udělat i sám, takže pokud si opravdu věříte, můžete se do toho pustit. V opačném případě ale nechte práci na odbornících, protože by se vám to nemuselo vyplatit.

Dalším materiálem vhodným k zateplování je minerální vlna. Tento přírodní způsob zateplení je šetrný k životnímu prostředí a snižuje emise. Minerální vlna se zpracovává z roztavených hornin, které se vyskytují po celém světě - čediče, vápence, sideritu a dolomitu. Má výborné tepelně a hlukově izolační vlastnosti.

Řešením může být také odvětraná fasáda, kdy se mezi fasádou a obvodovou zdí nechá mezera pro cirkulaci vzduchu.

Zateplení polystyrenem KWACZEK Zateplení fasády KWACZEK Fasády rodinných domů od firmy KWACZEK

Chcete zvolit střední cestu? Řekněte ANO zateplovací omítce!

Takové "něco mezi" lehkou omítkou a zateplovacím systémem jsou právě zateplovacé omítky. Používají se především ve vnějším prostředí a také snižují únik tepla z budovy a tím i vaše výdaje. Stěna navíc volně dýchá - omítka z fasády odvádí vodní páry. Celková tloušťka zateplení je maximálně 5 cm! Tak na co ještě čekáte? Důvodů k zateplení máte více než dost!

Autor: Martina Spěváková

Máte zkušenosti se zateplováním fasády? Nebo se teprve chystáte zateplovat? Napište nám!

Hodnocení: +18 Hodnotilo uživatelů: 46 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

ZpětÚvodní strana » Články » Kdo ještě nemá zateplenou fasádu?